ام اس چیست؟
ام اس(مولتیپل اسکلروزیس) یک بیماری خود ایمنی و مزمن است که بر سیستم عصبی مرکزی شما تأثیر می گذارد. سلول های عصبی شما توسط لایه ای به نام میلین احاطه شده اند. میلین از اعصاب شما محافظت می کند و به آنها کمک می کند تا سیگنال ها را به سرعت از مغز به بقیه بدن ارسال کنند.
در بیماری ام اس، سیستم ایمنی بدن به لایه میلین حمله کرده و به آن آسیب می رساند. این باعث می شود اعصاب شما آشکار و زخمی شوند. در نتیجه، اعصاب شما نمی توانند سیگنال ها را به درستی به اطراف بدن ارسال کنند.
ام اس در زنان 3 برابر شایع تر است و معمولا بین 20 تا 40 سالگی شروع می شود.
انواع مختلف ام اس چیست؟
چندین الگوی رایج ام اس وجود دارد.
ام اس عود کننده- فروکش کننده (RRMS)
این شایع ترین شکل ام اس است.
علائم جدید ظاهر می شوند یا علائم موجود در طی چند روز، هفته یا حتی ماه ها بدتر می شوند. این به عنوان یک عود شناخته می شود. به دنبال آن یک بهبود نسبی یا کامل که به عنوان بهبودی شناخته می شود، رخ می دهد. در RRMS این الگو ادامه می یابد، با عود به دنبال دوره های بهبودی.
ام اس پیشرونده اولیه (PPMS)
از هر 10 نفر مبتلا به ام اس، 1 نفر مبتلا به PPMS تشخیص داده می شود. در این نوع، علائم به تدریج از شروع بیماری بدتر می شوند، بدون حملات جداگانه یا دوره های بهبودی. ممکن است مواقعی وجود داشته باشد که علائم شما پایدار باشد و بدتر یا بهتر نشود.
ام اس پیشرونده ثانویه (SPMS)
این مرحله بعد از RRMS است. در این شکل، پس از سالها ابتلا به RRMS، علائم شما به تدریج بدتر میشود، بدون اینکه بهبودی یابد.
سندرم ایزوله بالینی (CIS)
این جایی است که شما یک دوره از علائم ام اس را مشاهده می کنید و سپس بهبود می یابند. این قسمت روزها یا هفته ها طول می کشد.
معمولاً برای تشخیص ام اس به حداقل 2 دوره از علائم نیاز دارید. بسیاری از افراد مبتلا به CIS در نهایت تعداد اپیزودهای بیشتری را تجربه خواهند کرد و تشخیص داده می شود که به ام اس مبتلا هستند.
علائم ام اس چیست؟
علائم ام اس بستگی به این دارد که کدام قسمت از سیستم عصبی مرکزی شما تحت تأثیر قرار گرفته است و چه میزان آسیب دیده است.
ام اس می تواند مشکلاتی در کنترل بدن شما ایجاد کند، مانند:
- گرفتگی و سفتی عضلات
- ضعف
- خستگی مفرط
- لرزش (لرزش)
- از دست دادن هماهنگی و تعادل
- مشکل در صحبت کردن و بلعیدن
- مشکلات بینایی بسیار رایج است. ممکن است متوجه تاری یا دوبینی، نقاط کور یا تغییر در ظاهر رنگ ها شوید.
سایر علائم رایج عبارتند از:
- سرگیجه
- احساسات غیرمعمول - مانند سوزن سوزن شدن، درد عصبی و حساسیت به گرما
- مشکلات مثانه و روده - مانند بی اختیاری، اسهال و یبوست
- مشکلات عملکرد جنسی
- تغییرات در حافظه، تمرکز یا تفکر
- افسردگی و اضطراب
علائم ام اس از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. آنها همچنین می توانند در هر فردی بیایند و بروند. ام اس غیر قابل پیش بینی است.
علل ابتلا به ام اس چیست؟
علت ام اس مشخص نیست، اما عوامل متعددی وجود دارد که احتمال ابتلا به ام اس را افزایش می دهد. این شامل:
- داشتن یک خویشاوند نزدیک مبتلا به ام اس یا بیماری خودایمنی دیگر
- سطوح پایین ویتامین D
- زندگی دورتر از خط استوا – احتمالاً به این دلیل که معمولاً به این معنی است که سطح ویتامین D کمتری دارید
- قبلاً مبتلا به ویروس اپشتین بار (تب غده ای)
- سیگار کشیدن
- زندگی با چاقی
ام اس چگونه تشخیص داده می شود؟
پزشک شما را به متخصص مغز و اعصاب ارجاع می دهد. آنها شما را معاینه می کنند تا نحوه عملکرد بخش های مختلف سیستم عصبی شما را بررسی کنند.
ترکیبی از آزمایشات برای تشخیص ام اس استفاده می شود. بهترین آزمایش MRI مغز و نخاع شما برای تشخیص مناطق آسیب دیده است. همچنین ممکن است نیاز به آزمایش خون، پونکسیون کمری و آزمایشاتی برای اندازه گیری فعالیت عصبی داشته باشید.
تشخیص بیماری ممکن است سخت باشد زیرا هیچ آزمایش واحدی برای ام اس وجود ندارد. اگر شواهدی از آسیب در بخشهای مختلف سیستم عصبی مرکزی شما، در زمانهای مختلف، بدون هیچ توضیحی غیر از اماس، وجود داشته باشد، مبتلا به ام اس تشخیص داده میشوید.
از پزشک خود بپرسید - آیا برای یک قرار ملاقات آماده می شوید؟ از Question Builder برای راهنمایی های کلی در مورد آنچه که باید از پزشک عمومی یا متخصص خود بپرسید استفاده کنید.
مولتیپل اسکلروزیس چگونه درمان می شود؟
در حال حاضر هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد، اما درمان هایی وجود دارد که می تواند کمک کند. بهترین دارو برای شما بستگی به علائم و نوع ام اس دارد. با متخصص مغز و اعصاب خود در مورد ترکیب مناسب درمان ها برای شما صحبت کنید.
اگر قصد بارداری دارید، مهم است که با متخصص مغز و اعصاب خود صحبت کنید. آنها می توانند در مورد احتمال عود بیماری با شما صحبت کنند و مطمئن شوند که درمان شما برای کودک شما بی خطر است.
درمان های خانگی بیماری ام اس :
- ورزش منظم می تواند طیف وسیعی از علائم را بهبود بخشد
- فیزیوتراپی برای مشکلات عضلانی
- محصولات کنترل
- مشاوره برای افسردگی یا اضطراب
- توانبخشی شناختی برای بهبود حافظه و تفکر شما
داروهای اصلاح کننده بیماری ام اس چیست؟
چند داروی اصلاحکنندهی بیماری برای حالتهای عودکنندهی ام اس تأیید شدهاند:
- کورتیکواستروئیدها: این داروها معمولا برای بیماری ام اس تجویز میشوند. کورتیکواستروئیدها باعث کاهش التهاب میشوند و سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکنند. این داروها اغلب، بروز ناگهانی حاد و بحرانی نشانهها در انواع خاصی از ام اس را درمان میکنند.
- اینترفرون بتا ۱آ یا ۱بی (Interferon Beta 1a or 1b): این داروها پیشرفت علائم بیماری را کند میکنند. ولی در استفاده از آنها باید دقت کنید، چون میتوانند به کبد آسیب برسانند. بهعلاوه مطالعهی دادههای ۸۶۸ بیمار نشان داد که اینترفرون بتا به جلوگیری از ناتوانی در بلندمدت کمکی نمیکند.
- کوپاکسون (Copaxone) (گلاتیرامر، Glatiramer): این دارو برای جلوگیری از حملهی سیستم ایمنی بدن به غلاف میلین استفاده میشود. کوپاکسون یک بار در روز تزریق میشود. سرخ شدن و تنگی نفس از عوارضی است که ممکن است پس از تزریق این دارو ایجاد شود.
- تایسابری (Tysabri) (ناتالیزوماب، Natalizumab): از این دارو برای بیمارانی استفاده میشود که یا نمیتوانند درمانهای دیگر را تحمل کنند یا درمانهای دیگر برای آنها مفید نبوده است. این دارو ریسک ابتلا به لکوآنسفالوپاتی چندکانونی (multifocal leukoencephalopathy) را (که عفونت مغزی کشندهای است) افزایش میدهد.
- میتوکسانترون (Mitoxantrone) (یا نووانترون، Novantrone): معمولا فقط در مراحل آخر از این داروی سرکوبکنندهی سیستم ایمنی بدن استفاده میشود. این دارو میتواند به قلب آسیب برساند، ولی اگر علائم بیماری ام اس بهسرعت در حال بدتر شدن باشد، استفاده از این دارو به کند کردن پیشرفت ناتوانی در فرد کمک میکند.
- عصارهی کانابیس (Cannabis): مطالعات نشان داده است که عصارهی کانابیس به کاهش بی خوابی ، درد و سختی عضلات کمک میکند.
- اوباگیو (Aubagio) (تریفلونومید، teriflunomide): بزرگسالانی که دچار اشکال عودکنندهی بیماری ام اس هستند، باید یک بار در روز قرص اوباگیو مصرف کنند.
سخن پایانی
انجام تمرینهای تعادلی و فیزیوتراپی در منزل برای کسانی که دچار بیماری ام اس هستند و به دلیل اختلالات ناشی از آن منزوی شدهاند، گزینه مناسبی برای درمان آنها محسوب میشود. البته باید توجه نمایید انجام تمرینات زیر نظر فرد متخصصی که حرکات درمانی را برای هر فرد تعیین مینماید از اهمیت بالایی برخوردار است. در همین راستا میتوانید برای دریافت خدمات مناسب درمان بیماری ام اس در منزل با کارشناسان مجموعه هوم ویزیت در ارتباط باشید.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600