شکستگی لگن جیست؟

شکستگی لگن شکستگی در قسمت فوقانی استخوان ران (گردن فمور) در نزدیکی مفصل ران است که معمولاً در اثر زمین خوردن یا ضربه ایجاد می‌شود. این یک آسیب شایع در افراد مسن(60 سال به بالا) به دلیل پوکی استخوان است، اما می تواند در افراد جوان به دلیل تصادفات با ضربه زیاد نیز رخ دهد. شکستگی لگن می تواند منجر به درد شدید، مشکل در راه رفتن و کاهش تحرک شود. درمان معمولاً شامل جراحی برای ترمیم شکستگی و توانبخشی برای بازیابی قدرت و تحرک است. با ما در هوم ویزیت همراه باشید تا به عوارض و راه های درمان این بیماری بپردازیم

احتمال مرگ بیشتر (حدود 20 درصد از بیماران در عرض یک سال می میرند)

بهبودی چالش برانگیز (تنها از هر 4 بیمار 1 نفر به طور کامل بهبود می یابند)

خوشبختانه، ترمیم های جراحی و تکنیک های فیزیوتراپی شکستگی لگن به بهبود افراد کمک میکنند. همچنین راه های ساده ای برای جلوگیری از شکستگی لگن وجود دارد.

علت های شایع ایجاد شکستگی لگن :

  • افتادن: شایع‌ترین علت شکستگی لگن، به ویژه در افراد مسن، زمین خوردن است. این موضوع ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله تعادل ضعیف، ضعف عضلانی، مشکلات بینایی، مصرف برخی داروها یا خطرات محیطی رخ دهد. ضربه‌ای که ناشی از زمین خوردن آمده، ممکن است به شکستگی استخوان لگن منجر شود، به خصوص در افراد مسنی که تراکم استخوان آن‌ها کاهش یافته است.
  • پوکی استخوان: وضعیت پوکی استخوان یک مشکل جدی است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشت. این وضعیت باعث ضعف استخوان‌ها می‌شود و خطر ابتلا به شکستگی، به‌ویژه شکستگی لگن، را افزایش می‌دهد. حتی یک سقوط یا آسیب‌های کوچک نیز ممکن است منجر به شکستگی لگن شود. بنابراین، حفظ سلامتی استخوان‌ها و پیشگیری از پوکی استخوان بسیار اهمیت دارد.
  • تروما: علاوه بر واژگونی، شکستگی‌های استخوان لگن نیز ممکن است نتیجه آسیب‌های جدی از جمله تصادفات وسایل نقلیه موتوری، آسیب‌های ورزشی یا ضربه‌های مستقیم به ناحیه لگن باشند. نیرو و ضربه ای که به صورت تروماتیک به بدن وارد می‌شود می‌تواند باعث شکستگی استخوان لگن شود و باعث واقع شدن شکستگی در این ناحیه گردد. شکستگی‌های تروماتیک لگن ممکن است پیچیده تر از حالت عادی باشند و نیازمند مراقبت پزشکی فوری و مداخله جراحی باشند.

فیزیوتراپی شکستگی لگن

چند درصد سالمندان به این بیماری دچار میشوند؟

با افزایش جمعیت سالمند در بسیاری از کشورها، شیوع شکستگی‌های گردن فمور در حال افزایش است. از سال 1390 تا 1400، تقریباً 25 درصد افزایش در این نوع شکستگی‌ها در سراسر جهان مشاهده شده است.

  • بیشترین تعداد شکستگی های لگن در سنین 75 تا 79 سالگی برای هر دو جنس رخ داده است که بیشتر در زنان رخ می دهد. در زنان سفید پوست، خطر شکستگی لگن در طول زندگی 1 در 6 است.
  • بیش از 20٪ از بیماران در سال اول پس از شکستگی لگن جان خود را از دست می دهند که بیشتر به دلیل شرایط پزشکی از قبل موجود است. کمتر از نیمی از کسانی که از شکستگی لگن جان سالم به در می برند، سطح عملکرد قبلی خود را به دست می آورند

انواع شکستگی لگن چیست؟

شکستگی های لگن به دو دسته شکستگی داخل کپسولی و خارج کپسولی طبقه بندی می شوند

  • شکستگی های داخل کپسولی (شکستگی های گردن فمور): در داخل کپسول هیپ رخ می دهد. 45 درصد از شکستگی های حاد لگن در افراد مسن را تشکیل می دهد. مستعد ابتلا به بد جوش نکروز عروقی HOF به دلیل خونرسانی محدود به آن ناحیه است. شکستگی گردن فمور، رایج ترین سیستم طبقه بندی است. این بسته به شدت شکستگی و درجه جابجایی به چهار دسته تقسیم می شود.
  • شکستگی های خارج کپسولی: شکستگی اینترتروکانتریک: بین تروکانتر بزرگ و کوچک رخ می دهد، ناحیه بین تروکانتریک خون خوبی دارد، نکروز آواسکولار یا جوش نخوردن نادر است.

همچنین بخوانید : فیزیوتراپی شکستگی استخوان ران

عوامل خطر

عوامل خطر برای شکستگی لگن عبارتند از :

  • جنسیت: در زنان شایع است. احتمال شکستگی لگن در دوران پس از یائسگی دو برابر بیشتر از دوران قبل از یائسگی است کاهش تراکم استخوان
  • سقوط (افتادن از بلندی)
  • داروها: برخی داروها مانند کورتیزون می توانند باعث کاهش تراکم استخوان شوند.
  • تغذیه: به خوبی شناخته شده است که کلسیم و ویتامین D باعث افزایش توده استخوانی می شود، بنابراین کمبود آن می تواند باعث شکستگی های متعدد از جمله شکستگی لگن شود.
  • سن: هر چه سن شما بالاتر می رود، خطر شکستگی لگن بیشتر می شود. 90 درصد این شکستگی ها در افراد بالای 70 سال رخ می دهد.
  • الکل و تنباکو: این محصولات می توانند توده استخوانی را کاهش دهند و خطر شکستگی لگن را افزایش دهند.
  • مشکلات پزشکی: اختلالات غدد درون ریز می تواند باعث شکنندگی استخوان ها شود
  • عدم تحرک بدنی: فعالیت بدنی برای توده عضلانی و توده استخوانی بسیار مهم است
  • سکته مغزی: عامل خطر سقوط را افزایش می دهد که می تواند باعث شکستگی لگن شود.
  • بیماری پارکینسون: عامل خطر افتادن را افزایش می دهد که می تواند باعث شکستگی لگن شود.

علائم شکستگی لگن چیست؟

  • درد مبهم در ناحیه کشاله ران و یا باسن
  • ناتوانی در وزن دادن به پای آسیب دیده که باعث بی حرکتی بلافاصله پس از زمین خوردن می شود
  • پای کوتاه تر در کنار لگن آسیب دیده
  • چرخش خارجی پای آسیب دیدهچ
  • سفتی، کبودی و تورم در داخل و اطراف لگن

روش های تشخیصی

تشخیص شکستگی لگن بر اساس شرح حال بیمار، معاینه فیزیکی و رادیوگرافی انجام می شود.

  • دامنه حرکتی محدود و دردناک لگن، به ویژه در چرخش داخلی.
  • پای آسیب دیده کوتاه شده، به سمت بیرون چرخیده و در حالت خوابیده به پشت ربوده می شود
  • درد هنگام تلاش برای حرکت غیرفعال لگن مشخص می شود.
  • اکیموز ممکن است وجود داشته باشد یا نباشد.
  • ممکن است یک الگوی راه رفتن آنتالژیک وجود داشته باشد.
  • حساسیت به لمس در اطراف ناحیه اینگوینال، بالای گردن فمور. این ناحیه نیز ممکن است متورم شود.
  • افزایش درد در نواحی چرخش مفصل ران، ربایش و ناتوانی در ایستادن روی پای درگیر

به دلیل ناتوانی های حرکتی ایجاد شده بعد از شکستگی لگن بهترین راه درمان این بیماری فیزیوتراپی در منزل است که یکی از خدمات ما در هوم ویزیت به شمار میرود

عوارض شکستگی لگن چیست؟

1. لخته های خون (ترومبوز ورید عمقی):

بعد از شکست لگن، بیماران در معرض خطر افزایش لخته خون به دلیل کاهش تحرک قرار دارند. این لخته‌ها ممکن است به سمت ریه حرکت کرده و باعث آمبولی ریه شوند که امری بسیار خطرناک است.

2. پنومونی:

بی حرکتی طولانی مدت و کاهش عملکرد ریه پس از شکستگی لگن می تواند منجر به ایجاد پنومونی شود. این عفونت ریه اگر به موقع درمان نشود، می تواند باعث ایجاد خطر مرگ شود.

3. زخم بستر:

بیمارانی که در بستر هستند یا تحرک محدودی به دنبال شکستگی لگن دارند، مستعد ابتلا به زخم های فشاری هستند، به خصوص در مناطقی که فشار مداوم روی پوست وجود دارد. این زخم ها می توانند عفونی شوند و روند بهبودی را کند کنند.

4. ضعف عضلانی و از دست دادن عملکرد:

به دلیل تحرک محدود و کاهش تحمل وزن در لگن آسیب دیده، ضعف عضلانی و از دست دادن عملکرد ممکن است رخ دهد. این می تواند روند توانبخشی را طولانی کند و مانع از بازیابی تحرک و استقلال شود.

5. تأثیر روانی:

شکستگی لگن می تواند تأثیر روانی قابل توجهی بر بیماران داشته باشد و منجر به احساس انزوا، افسردگی و اضطراب شود. استرس ناشی از آسیب، جراحی و روند بهبودی می تواند بر سلامت روانی فرد تأثیر بگذارد و نیاز به حمایت و مراقبت بیشتری دارد.

فیزیوتراپی شکستگی لگن

فیزیوتراپی شکستگی لگن چطور به بهبود افراد کمک میکند؟

مدیریت درد: یکی از اهداف اصلی فیزیوتراپی برای شکستگی لگن، مدیریت موثر درد است. فیزیوتراپیست برای کاهش سطح درد از طریق تکنیک‌های مختلف مانند درمان دستی، مدالیته‌ها و تمرین‌های درمانی با بیمار کار خواهد کرد.

تمرینات تحرکی و قدرتی: فیزیوتراپی به بهبود تحرک و قدرت در لگن آسیب‌دیده و عضلات اطراف آن کمک می‌کند تا استقلال در راه رفتن و انجام فعالیت‌های روزانه را بازیابند. تمرینات متمرکز بر تقویت عضلات لگن و بهبود تعادل معمولاً در برنامه درمانی گنجانده شده است.

آموزش راه رفتن: فیزیوتراپیست ها به بیماران کمک می کنند تا نحوه صحیح راه رفتن را پس از شکستگی لگن دوباره یاد بگیرند. آنها به مسائلی مانند تکنیک های مناسب تحمل وزن، تعادل و هماهنگی برای اطمینان از ایجاد یک الگوی راه رفتن ایمن و موثر می پردازند.

تمرینات دامنه حرکتی: برای جلوگیری از سفتی و بهبود انعطاف پذیری، تمرینات دامنه حرکتی در روند توانبخشی پس از شکستگی لگن بسیار مهم است. فیزیوتراپیست ها بیماران را از طریق تمرینات خاص برای افزایش دامنه حرکتی مفصل ران راهنمایی می کنند.

آموزش و برنامه تمرین در منزل: به بیماران در مورد اهمیت انجام تمرینات تجویز شده در منزل برای ادامه پیشرفت در خارج از جلسات درمانی آموزش داده می شود. یک برنامه ورزشی شخصی سازی شده در خانه اغلب برای کمک به بیماران برای حفظ و بهبود بیشتر تحرک و قدرت خود ارائه می شود.

تمرینات عملکردی: فیزیوتراپی برای شکستگی لگن شامل تمرینات عملکردی برای کمک به بیماران برای بازیابی توانایی انجام کارهای روزانه مانند نشستن و برخاستن از تخت، ایستادن از روی صندلی و بالا رفتن از پله است. این تمرینات متناسب با نیازها و محدودیت های خاص بیمار انجام می شود.

راهبردهای پیشگیری از سقوط: از آنجایی که افرادی که پس از شکستگی لگن بهبود می یابند در معرض خطر سقوط قرار دارند، فیزیوتراپیست ها استراتژی های پیشگیری از سقوط را در برنامه های درمانی خود قرار می دهند. این ممکن است شامل آموزش تعادل، اصلاحات محیطی، و آموزش در مورد شیوه های حرکت ایمن برای کاهش خطر آسیب های آینده باشد.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600