کبد ما در سیستم هضم بدن ما نقشی حیاتی بر عهده دارد. تقریباً هر آن چه که بخوریم یا بنوشیم ، از جمله داروها ، حتما در مسیرشان، از کبد عبور می کنند. بنابراین ، ما باید مراقب کبد خود باشیم و در صورت بروز مشکلی کبدی، آن را به درستی درمان کنیم ، تا کبدمان بتواند سالم بماند و وظایف خود را به طور موثر و به نحو احسن انجام دهد. در میان برنامه های پرتنش روزمره ، فراموش کردن این موضوع که باید حتما به کبد خود توجه کافی و مداومی داشته باشیم ، برای بسیاری از ما خیلی آسان است.
کبد که در نواحی زیر ریه های تنفسی سمت راست بدن قرار دارد ، وظیفه ی خلاص کردن مواد غذایی وارد شده به بدن از شر مواد شیمیایی مضر جهت پاکسازی بدن را بر عهده دارد و مایعی به نام صفرا تولید می کند که برای تجزیه ی چربی های موجود در غذاهای ما لازم است. از همه مهم تر این است که کبد، گلوکز اضافی موجود در غذا هایی که می خوریم را ذخیره می کند تا در وقت مناسب به ما انرژی دهد تا فعالیت های روزمره ی خود را انجام دهیم. کبد تنها عضوی از بدن ما می باشد که می تواند خودش را بازسازی نماید. این امکان وجود دارد که یک شخص بتواند بخشی از کبد خود را به شخص دیگری اهدا کند. این مطلب بینشی برای شما فراهم می نماید که می تواند به کاهش خطر بروز مشکلات کبدی و در نهایت، سایر اندام های حیاتی بدن نیز کمک کند.
مشکلات عمده ی کبد
مشکلات عمده ی کبدی شامل یک سری از شرایط عفونی مانند هپاتیت A ، هپاتیت B ، هپاتیت C و آسیب های کبدی ناشی از مصرف بیش از حد الکل ، مانند بیماری های کبد چرب و سیروز یا همان التهاب شدید کبدی است. نارسایی کبد و سرطان کبد بیماری های مهلکی هستند که می توانند به دلایل مختلفی در بدن فرد ایجاد شوند و این بیماری های مهلک در بیشتر موارد با آسیب های کبدی و ایجاد زخم هایی در کبد همراه هستند. همه ی این مشکلات می توانند روی عملکرد طبیعی و سلامت کبد فرد تأثیرات منفی بگذارند ؛ بنابراین مراقبت و احتیاط های لازم و مناسب در خصوص سلامت کبد ضروری است.
شش راه کاربردی برای جلوگیری از بروز مشکلات کبدی:
مصرف الکل را محدود کنید:
کبد و در کل، بدن ما معمولاً می توانند تنها با مصرف مقدار مشخصی الکل کنار بیایند. طبق دستورالعمل ها ، مردان نباید بیش تر از دو لیوان نوشیدنی الکلی در روز بنوشند و زنان نیز باید تنها مجاز به مصرف یک لیوان نوشیدنی الکلی در روز محدود می گردند. یک نوشیدنی "استاندارد" تقریباً 14 سی سی الکل خالص در خود دارد. به عنوان مثال ، به اندازه ی حدود 12 اونس آبجوی معمولی؛ اما اگر شما به نوشیدن بیش از حد نوشیدنی های الکلی ادامه دهید ، مقدار زیاد الکل های وارد شده به بدن، سلولهای کبدی شما را تحت تأثیر قرار می دهد. آنها قادر به پردازش و مدیریت آن میزان از الکل نخواهند بود و این امر می تواند منجر به بروز آسیب کبدی و ایجاد زخم هایی دائمی در کبد فرد شود. اگر به نوشیدن بیش از حد الکل ادامه دهید ، ممکن است دچار نارسایی های کبدی بشوید.
به طور مرتب تست عملکرد کبدی را انجام دهید:
آزمایش عملکردی کبد ، یک آزمایش خون ساده است که می تواند برای اندازه گیری میزان آنزیم ها ، پروتئین ها و سایر مواد مختلف تولیدی کبد انجام شود. این آزمایش خون ساده می تواند اطلاعات زیادی را در مورد سلامت کبد شما فاش نماید و ممکن است نشانه ای اولیه برای ابتلای شما به بیماری کبدی باشد. با این آزمایش می توانید به موقع برای بهبودی مشکلات کبدی تان اقدام کنید.
به طور منظم ورزش کنید:
اگرچه این توصیه، مسئله ی مهمی است که برای پیشگیری از ابتلا به خیلی از بیماری های بر هم زننده ی سبک زندگی افراد مهم است ، اما گویا ما هرگز تمایل زیادی به جدی گرفتن این مسئله ی حیاتی نداریم. ورزش کردن منظم و مداوم به کنترل وزن ما کمک می کند و از ذخیره شدن چربی های اضافی در بدن مان جلوگیری به عمل می آورد. ورزش کردن منظم می تواند به مصونیت کبد از بیماری هایی مانند بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک کند ؛ کبد چرب غیر الکلی، یک بیماری شدید است که در صورت عدم مراقبت از کبد، منجر به ابتلا به بیماری سیروز می شود. اگر در حال حاضر هیچ تمرین بدنی ندارید و با ورزش بیگانه اید ، می توانید این عادت عالی را به تدریج و با انجام برخی از تمرینات ساده به صورت روزانه شروع کنید و به آرامی به سمت بیشتر کردن تایم و شدت تمرینات ورزشی بروید و حدالامکان آن را به مدت نیم ساعت یا یک ساعت به طور روزانه افزایش دهید.
به دنبال رژیم های غذایی با نتیجه بخشی سریع نباشید:
متاسفانه بسیاری از افراد جامعه بدون اینکه آگاه باشند که چه عواقب وحشتناکی به دنبال پیروی از برنامه های غیر اصولی مانند رژیم های غذایی تصادفی ، قرص های کاهش وزن یا دارو ها و پودر های پروتئینی در انتظارشان است، به دنبال آن ها می روند. رژیم های غذایی با نتیجه بخشی سریع ( مانند لاغری در یک هفته! )و قرص های بدون نسخه ی موجود در بازار که نوید دهنده ی کاهش یا افزایش سریع وزن هستند ممکن است در طولانی مدت آسیب های جبران ناپذیری به کبد فرد برساند. اگر شک دارید که چه رژیم های غذایی یا قرص هایی برای کنترل سلامتی می تواند مناسب باشد ، همیشه از یک پزشک یا یک متخصص تغذیه در این باره سوال کنید و از او مشورت بگیرید.
به سادگی نمی توان این واقعیت را کتمان کرد که داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای همه ی افراد مهم است. چربی های اشباع ، چربی های ترانس و چربی های هیدروژنه را تا حد امکان به میزان کم مصرف کنید و مصرف بی رویه ی آن ها اجتناب نمایید. این روزها فرهنگ ما این طور شده است که به راحتی از غذاهای مانده یا غذاهای بسته بندی شده یا فرآوری شده استفاده نماییم و متاسفانه خیلی از این نگه دارنده های مواد غذایی در دراز مدت، آسیب های خود را به کبد مان می رسانند. سطح بالای کلسترول به عنوان یکی از مهم ترین دلایل عمده ی ابتلای فرد به بیماری کبد چرب شناخته می شود. بنابراین توصیه می گردد که برای حفظ عملکرد سالم کبد ، غذا های فیبری بیش تر مانند میوه ها و سبزیجات و محصولات لبنی مصرف نمایید.
مراقب میزان مصرف دارو های مختلف باشید:
ما معمولاً در هنگام ابتلا به سرماخوردگی یا سرفه تمایل داریم که بدون مراجعه به پزشک متخصص و به صورت سر خود، دارو مصرف کنیم ، بنابراین با این کار به راحتی داروهایی می خوریم که می تواند بر کبد ما تأثیراتی بد بگذارد. این گونه است که با عدم مشورت با پزشک متخصص در این زمینه ، به راحتی سلامتی خود را در معرض خطر قرار می دهیم. از بین تمام عضو های موجود در بدن ما ، کبد در برابر اثرات مضر ناشی از خود درمانی آسیب پذیر است. این عضو به عنوان یک ارگان اصلی در بدن عمل می کند که سم زدایی از هر دارویی که در داخل بدن ما باشد را انجام می دهد. مصرف بیش از حد و بدون نسخه ی پزشک از هر دارو ، عدم مشورت با پزشک متخصص ، مصرف مکمل های گیاهی دست ساز همه و همه می توانند عوارض جانبی جبران ناپذیری بر روی کبد تان داشته باشند. بدین ترتیب باید حواس تان باشد که همیشه با یک متخصص مشورت نمایید و از به خطر انداختن سلامت کبد خودتان خودداری کنید.
واکسن بزنید:
واکسیناسیون به راحتی می تواند بدن شما را در برابر ابتلا به بیماری هایی مانند هپاتیت A ، B و C محافظت نماید. البته یادتان باشد که قبل از واکسن زدن، حتما با پزشک خانوادگی خود یا یک پزشک متخصص مشورت نمایید. هپاتیت A می تواند به دلیل مصرف غذا یا آب آلوده در بدن ایجاد شود و هپاتیت B می تواند به سبب تماس جنسی یا انتقال خون و استفاده از سوزن های آلوده در تزریقات گوناگون، بدن را مبتلا کند. به یاد داشته باشید که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است.
دوباره یادآوری می کنیم که کبد یکی از مهم ترین عضو های بدن است و به طرز شگفت انگیزی عملکردهای بی شماری را برای بدن ما انجام می دهد. این عضو حیاتی، بدن ما را از دفع سموم ، ورود میزان انرژی بیش از حد مورد نظر به بدن ، مبارزه با ویروس ها و سایر عفونت ها و همچنین، تأمین مواد معدنی و ویتامین ها محافظت و پرورش می دهد. همه ی این مواردی که اشاره نمودیم، بدون داشتن یک کبد سالم امکان پذیر نمی باشند. کبد یک اندام پیچیده و در عین حال، مقاوم در برابر عوامل تهدید کننده ی بدن ما می باشد که باید به صورت مداوم و جدی از آن مراقبت به عمل آوریم.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600