بیماری‌های قلبی و عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر زنان و مردان در سراسر جهان هستند. اصولا طیف گسترده‌ای از شرایط و بیماری‌ها می‌توانند بر روی قلب و سیستم عروقی تأثیر بگذارند. عامل بروز برخی از آنها ژنتیک و بسیاری از آنها سبک زندگی است. در ادامه می‌توانید با برخی از شایع‌ترین انواع بیماری‌های قلبی و عروقی آشنا شوید.

بیماری عروق کرونر قلب (CAD)

بیماری عروق کرونر قلب (CAD)

این نوع بیماری قلبی و عروقی در اثر آترواسکلروز (سخت و باریک شدن) عروق کرونر قلب بروز می‌کند و باعث ایجاد انسداد در رگ‌هایی که خون را به قلب منتقل می‌کنند می‌شود. اصولا آترواسکلروز به تدریج رخ می‌دهد و معمولاً علت حمله قلبی، سكته مغزی و بیماری عروق محیطی است.

حمله قلبی

حمله قلبی یا سکته قلبی که با نام "انفارکتوس میوکارد" (MI) نیز شناخته شده است؛ هنگامی اتفاق می‌افتد که جریان خون به قلب به دلیل سخت و باریک شدن عروق کرونر در اثر تجمع و رسوب چربی، کلسترول و سایر مواد (انواع پلاک)، به شدت کاهش یافته یا قطع شود. اصولا یک لخته خون در اطراف هر پلاک تشکیل می‌شود و جریان خون را مسدود می‌کند. این مساله منجر به آسیب دائمی یا مرگ بخشی از عضله قلب می‌شود.

آریتمی

آریتمی به هر تغییری در توالی طبیعی ضربان قلب اشاره دارد. این شرایط شامل تغییر در تکانه‌های الکتریکی قلب به صورت خیلی سریع، خیلی آهسته و یا نامنظم است و به انسداد شریان‌ها ارتباطی ندارد. هنگامی که ضربان قلب به طور طبیعی نباشد، قلب نمی‌تواند خون را به طور کامل به ریه‌ها، مغز و اندام‌های دیگر منتقل کند که می‌تواند باعث آسیب رسیدن به آنها شود.

نارسایی قلبی

در حالی که از نظر پزشکی نارسایی قلبی یک وضعیت جدی و حساس است، اما به معنای این نیست که قلب دیگر کار نمی‌کند. در نارسایی قلبی، توانایی پمپاژ قلب ضعیف‌تر از حد طبیعی است. در نتیجه خون در قلب و بدن با سرعت کمتری حرکت می‌کند، فشار در قلب افزایش می‌یابد و قلب نمی‌تواند خون و اکسیژن کافی به سلول‌های بدن منتقل کند. در نهایت بیمار دچار خستگی و تنگی نفس می‌شود.

نقایص مادرزادی قلب

برخلاف سایر بیماری‌های قلبی و عروقی، نقایص مادرزادی قلب در بدو تولد وجود دارد. این نقص‌ها یک بیماری نیستند؛ بلکه بیشتر یک ناهنجاری هستند که در هنگام رشد جنین رخ می‌دهند. نمونه‌هایی مانند نشتی دریچه قلب یا ناهنجاری در دیواره‌ قلب که حفره‌های قلب را از هم جدا می کند. علائم برخی از نقایص قلبی ممکن است در بدو تولد یا در دوران کودکی بروز کنند، در حالی که برخی دیگر تا زمان بلوغ فرد مشخص نمی‌شوند. بسته به شدت نقص ممکن است به درمان نیاز باشد یا خیر.

کاردیومیوپاتی

کاردیومیوپاتی که به عنوان بیماری عضله قلب نیز شناخته می‌شود؛ یک بیماری پیشرونده است که باعث می‌شود قلب به طور غیر طبیعی بزرگ، ضخیم و یا سفت شود. در نتیجه توانایی عضله قلب بیمار در پمپ کردن خون محدود می‌شود. این وضعیت منجر به سایر شرایط قلبی مانند نارسایی قلبی یا آریتمی می‌شود.

بیماری شریانی محیطی

بیماری شریانی محیطی نوعی بیماری عروقی (بیماری‌هایی که بر سیستم گردش خون تأثیر می‌گذارند) است که در هنگام رسوب چربی و کلسترول یا پلاک در عروق محیطی (عروق خارج از قلب) بروز می‌کند. این شرایط (که به آن آترواسکلروز نیز گفته می‌شود) باعث کاهش قطر دیواره‌های شریان‌های محیطی می‌شود و میزان جریان خون به بافتهای بدن را محدود می‌کند. بسته به شریان‌هایی که انسداد در آنها اتفاق می‌افتد، این بیماری می‌تواند منجر به سکته مغزی، حمله قلبی، بیماری عروق کلیوی (کلیه) و سایر شرایط جدی شود.

اندوکاردیت

عفونت قلبی مانند اندوکاردیت هنگامی اتفاق می‌افتد که یک عامل تحریک‌کننده مانند باکتری، ویروس یا مواد شیمیایی به عضله یا دریچه قلب (مانند بیماری روماتیسم قلبی) شما آسیب برساند.

اگر وضعیت شما مشکوک به هرکدام از بیماری‌های قلبی و عروقی ذکر شده است، با پزشک خود صحبت کنید و آزمایشات و غربالگری‌های تشخیصی را انجام دهید.همچنین میتوانید از سرویس نوار قلب در منزل هوم ویزیت استفاده کنید.

 درمان بیماری قلبی

روش‌های درمانی بیماری قلبی

روش‌های درمانی بیماری‌های قلبی بر حسب شرایط متفاوت است. به عنوان مثال، اگر شما عفونت قلبی دارید، به احتمال زیاد آنتی‌بیوتیک به شما داده می‌شود. به طور کلی، روند درمان بیماری‌های قلبی معمولاً شامل موارد زیر است:

  • تغییر در سبک زندگی: این امر شامل خوردن روزانه رژیم غذایی کم چرب و کم سدیم، حداقل 30 دقیقه ورزش متوسط در بیشتر روزهای هفته، ترک سیگار و محدود کردن مصرف الکل است.
  • داروها: اگر تغییر در سبک زندگی به تنهایی کافی نباشد، پزشک ممکن است داروهایی را برای کنترل بیماری قلبی شما تجویز کند. نوع دارو به نوع بیماری قلبی بستگی دارد.
  • روش‌های پزشکی یا جراحی. اگر مصرف داروها كافی نباشد، ممكن است پزشك شما انجام روش‌های خاص پزشکی یا جراحی را توصیه كند. نوع روش بستگی به نوع بیماری قلبی و میزان آسیب وارده به قلب شما دارد. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره شده است:
  • آنژیوپلاستی برای باز کردن شریان‌های مسدود شده قلب و قرار دادن استنت برای تثبیت آن‌ها
  • جراحی بای‌پس قلب برای باز کردن انسداد شریانهای کرونر
  • والولوپلاستی برای درمان بیماری‌های مربوط به دریچه قلب
  • کاردیوورژن برای بازگرداندن ریتم طبیعی قلب در آریتمی
  • EECP برای تحریک رگ‌های خونی مسدود به ایجاد شاخه‌های کوچک
  • جراحی نصب دستگاه کوچک ضربان‌ساز برای ارسال تکانه‌های الکتریکی به عضله قلب
  • پیوند قلب : عملی است که قلب یک اهداکننده سالم با قلب بیمار مبتلا به نارسایی قلبی جایگزین می شود.پیوند قلبی زمان نارسایی قلبی انجام می شود اما در موارد زیادی مثل کهولت سن، عفونت شدید و بیماری هایی مثل سرطان یا مشکلات ریوی ممکن است پیوند قلبی مناسب نباشد.

روش‌های درمان بیماری قلبی

رژیم غذایی افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی

برای کسی که بیماری قلبی دارد، نوع رژیم غذایی بسیار مهم است. چرا که در کنار سایر عادتهای سالم، یک رژیم غذایی که LDL (کلسترول بد) را مهار می‌کند، فشار خون و قند خون را کاهش می‌دهد و به کاهش وزن کمک می‌کند؛ می تواند به جلوگیری از عوارض بیشتر کمک کند. این 7 راهکار به شما در برنامه‌ریزی وعده‌های غذایی شخصی که مبتلا به بیماری قلبی است کمک می‌کند:

1. سبزیجات، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار و حبوبات بیشتری در وعده‌های غذایی بگنجانید. زیرا سرشار از فیبر و سایر مواد مغذی هستند.

2. نوع و میزان کالری چربی موجود در هر وعده غذایی را عاقلانه انتخاب کنید:

  • میزان چربی اشباع (موجود در محصولات حیوانی) را محدود کنید.
  • تا حد امکان از مصرف چربی‌های ترانس هیدروژنه اجتناب کنید.
  • برای پخت غذا از چربی‌های اشباع نشده مانند روغن زیتون، سویا، ذرت و آفتابگردان استفاده کنید.

3. انواع مختلفی از غذاهای غنی از پروتئین را سرو کنید. در واقع وعده‌های غذایی را با گوشت بدون چربی، ماهی و منابع گیاهی دارای پروتئین متعادل کنید.

4. میزان مصرف کلسترول را محدود کنید. کلسترول موجود در غذاها، که در گوشت قرمز و لبنیات پرچرب وجود دارد، می‌تواند سطح کلسترول خون را به ویژه در افراد پرخطر بالا ببرد.

5. نوع مناسبی از کربوهیدرات‌ها را سرو کنید. کربوهیدراتهایی مانند برنج قهوه‌ای، جو دوسر و سیب‌زمینی شیرین فیبر بالایی دارند و به کنترل قند خون کمک می‌کنند. از سرو غذاهای قندی خودداری کنید.

6. میزان مصرف نمک را محدود کنید. نمک زیاد برای فشار خون بد است. درعوض، از ادویه‌ها یا چاشنی‌ها برای طعم دادن به مواد غذایی استفاده کنید.

7. بیمار را تشویق به نوشیدن آب و مایعات زیاد کنید. مصرف روزانه 1 تا 2 لیتر آب به کاهش فشار خون و خوردن غذای کمتر کمک می‌کند.

جراحی بای‌پس قلب

فیزیوتراپی بیماری قلبی

فیزیوتراپی در مدیریت بیماری عروق کرونر قلب بسیار اهمیت دارد. در واقع سنگ بنای فیزیوتراپی بیماران قلبی، توانبخشی قلب است. در برنامه توانبخشی قلب، یک فیزیوتراپ ظرفیت، علائم و ایمنی شما برای انجام تمرینات را اندازه‌گیری می‌کند و به شما یاد می‌دهد که چگونه تمرینات را انجام دهید. فیزیوتراپی قبل از عمل جراحی قلب ممکن است شامل تمرینات تنفسی و آموزشی باشد. فیزیوتراپی بعد از عمل جراحی معمولاً از روز اول شروع می‌شود و شامل کمک به شما در خارج شدن از رختخواب، شروع به پیاده‌روی و همچنین تجویز و نظارت بر تمرینات توانبخشی است.

ویزیت متخصص قلب

ویزیت متخصص قلب

برخی از انواع بیماری‌های قلبی بدون ویزیت پزشک متخصص قلب تشخیص داده می‌شوند. به عنوان مثال، اگر جنینی دچار نقص جدی قلبی باشد، پیش از تولد تشخیص داده می‌شود. در موارد دیگر، بیماری قلبی ممکن است در شرایط اضطراری مانند حمله قلبی تشخیص داده شود. اگر فکر می‌کنید به دلیل سوابق خانوادگی احتمال ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی و عروقی در شما بالا است، به پزشک خانواده خود مراجعه کنید. سپس طبق تشخیص پزشک خانواده، برای بررسی‌های دقیق‌تر و انجام آزمایشات تشخیصی به یک متخصص قلب و عروق ارجاع داده می‌شوید. در صورت داشتن بیماری‌های مزمن قلبی و یا انجام انواع جراحی قلب و عروق در گذشته، معاینه منظم توسط پزشک متخصص قلب برای بررسی وضعیت شما ضروری است.

پلتفرم هوم ویزیت ارائه‌دهنده انواع خدمات پزشکی در منزل مانند ویزیت پزشک متخصص قلب و فیزیوتراپی بیماران قلبی است. می‌توانید با مراجعه به وب‌سایت و یا اپلیکیشن هوم ویزیت از بهترین و باکیفیت‌ترین خدمات پزشکی در منزل توسط پزشکان و پرستاران مجرب هوم ویزیت بهره‌مند شوید.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600