اوتیسم یک ناتوانی رشدی مادامالعمر است که روی درک افراد از دنیای اطراف و ارتباطشان با دیگران تاثیر میگذارد. افراد دارای اختلال اوتیسم دنیا را جور دیگری میبینند، میشنوند و حس میکنند. اگر شما به اوتیسم مبتلا باشید یعنی تا پایان عمر اوتیسمی هستید. اوتیسم بیماری نیست که «درمان» شود. اغلب اوقات افراد حس میکنند که اوتیسم بخش جداییناپذیری از هویت آنهاست.
اوتیسم طیفی از علائم مختلف است. همه مبتلایان به اوتیسم مشکلات بهخصوصی دارند، اما به روشهای مختلف تحت تاثیر اوتیسم قرار میگیرند. بعضی افراد مبتلا به اوتیسم همچنین دارای ناتوانی در یادگیری، مشکلات سلامت روان، و عارضههای دیگری نیز هستند. این نکته به این معناست که این افراد به مدلهای مختلفی از حمایت و مراقبت نیاز دارند. همه افرادی که در طیف اوتیسم قرار دارند به مرور یاد میگیرند و تغییر میکنند. با مراقبت صحیح، میتوان به همه آنها کمک کرد تا زندگی رضایتمندانهای که باب میل خودشان است داشته باشند.
اوتیسم چقدر رواج دارد؟
اوتیسم بیشتر از آنچه عامه مردم فکر میکنند رواج دارد. حدود 700,000 مبتلا به اوتیسم در بریتانیا زندگی میکنند. یعنی بیش از 1% جمعیت. افراد اوتیسمی ممکن است از همه ملیتها و پیشینههای فرهنگی، دینی و اجتماعی باشند. البته به نظر میرسد که اوتیسم در مردان بیش از زنان دیده میشود.
افراد مبتلا به اختلال اوتیسم دنیا را چگونه میبینند؟
بعضی از مبتلایان به اوتیسم میگویند که دنیا برایشان شدیدا هراسانگیز است، همین موضوع باعث میشود که آنها اضطراب شدیدی داشته باشند.
به طور ویژه، درک و ارتباط برقرار کردن با دیگران، و حضور در زندگی روزمره در خانواده، مدرسه، کار و زندگی اجتماعی برای این افراد دشوارتر است. انگار بقیه افراد بهطور ذاتی میدانند چگونه باید بایکدیگر رابطه و معاشرت داشته باشند، اما بازهم ایجاد رابطه دوستانه با افراد اوتیسمی برایشان سخت است. ممکن است مبتلایان به اوتیسم تعجب کنند که چرا «متفاوت» شناخته میشوند، و حس میکنند همین تفاوت اجتماعی باعث میشود کسی آنها را درک نکند.
معمولا مبتلایان به اوتیسم «در ظاهر» شبیه افراد ناتوان نیستند. بعضی از والدین کودکان اوتیسمی میگویند که بقیه مردم فکر میکنند این کودک فقط زیادی شیطنت دارد، اما بزرگترها حس میکنند که درست فهمیده و درک نمیشوند.
تشخیص اختلال اوتیسم
تشخیص بخش بسیار حیاتی از روند درمان اوتیسم است. بهطور کلی تشخیص توسط تیمی از رشتههای مختلف پزشکی انجام میشود که معمولا شامل متخصص زبان و گفتاردرمانی، پزشک کودک، روانپزشک و یا روانشناس میباشد.
مزایای تشخیص:
انجام تشخیص و بررسی بهموقع و کامل میتواند بسیار مفید و موثر باشد چراکه:
- به مبتلایان به اوتیسم (بهعلاوه خانوادهها، والدین، کارفرمایان، همکاران، معلمان، و دوستان) کمک میکند تا بفهمند چرا ممکن است دشواریهای بهخصوصی را تجربه کنند و چهکاری میتوان در این باره انجام داد.
- به افراد کمک میکند تا به خدمات، مراقبت و پشتیبانی دسترسی داشته باشند
اوتیسم چگونه تشخیص داده میشود؟
مشخصات اوتیسم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اما برای اینکه تشخیص انجام شود فرد باید این خصوصیات را داشته باشد: 1) مشکلات پایدار در ارتباط اجتماعی و تعامل در جامعه 2) الگوهای رفتاری، فعالیتها یا علایق محدود و تکرارشونده از ابتدای کودکی، تا جاییکه «فعالیت و وظایف روزانه آنها را محدود یا مختل کند»
مشکلات پایدار در ارتباط اجتماعی و تعامل در جامعه
ارتباط اجتماعی
مبتلایان به اوتیسم هم در فهم زبان کلامی و هم غیرکلامی مثل ایما و اشاره یا لحن صدا مشکل دارند. بسیاری از آنها درک ساده و کلمه به کلمهای از زبان دارند و فکر میکنند منظور مردم همان حرفی است که میزنند. ممکن است به کارگیری یا فهم این موارد برایشان دشوار باشد:
- اشارات و حالتهای چهره
- لحن صدا
- جوک، طعنه و کنایه
بعضی از آنها ممکن است کلا صحبت نکنند یا توانایی کلامی محدودی داشته باشند. با اینکه این افراد معمولا اکثر حرفهایی که به آنها گفته میشود را متوجه میشوند، اما خودشان توانایی بیان بالایی ندارند. همچنین ممکن است مشکلاتی در رابطه با ابهام کلمات یا مفاهیم انتزاعی نیز داشته باشند. بعضی از مبتلایان به اوتیسم ترجیح میدهند یا حتی به نفعشان است که از روشهای ارتباطی دیگری مثل زبان اشاره یا نمادهای کلامی استفاده کنند. بعضی هم میتوانند بدون صحبت کردن ارتباط موثری با دیگران برقرار کنند.
دیگر مبتلایان هم مهارتهای زبانی خوبی دارند؛ اما بازهم ممکن است در فهم انتظاراتی که مردم در مکالمه دارند به مشکل بربخورند. شاید حرفی که شخص مقابل زده است را تکرار کنند (که به آن پژواک گویی گفته میشود)، یا برای مدتی طولانی و مفصلا درباره علایق شخصیشان حرف بزنند.
معمولا بهتر است با افراد اوتیسمی واضح، بدون تناقض و منسجم صحبت کرد و به آنها فرصت داد تا متوجه چیزی که به آنها گفته شده بشوند.
تعامل در جامعه
غالبا مبتلایان به اوتیسم در فهم دیگران، یعنی تشخیص و درک احساسات و منظور آنها، و بیان احساسات خود با دشواریهایی مواجه میشوند. این موضوع میتواند زندگی در این دنیای اجتماعی را برای آنها مشکل کند.
ممکن است آنها:
- بیاحساس و بیملاحظه به نظر بیایند
- وقتی جمعیت زیادی اطراف آنهاست دلشان بخواهد تنها باشند
- به دنبال آرامش گرفتن از دیگران نباشند
- رفتار «عجیب» یا نامناسب (از نظر اجتماعی) داشته باشند
شاید دوست شدن با دیگران برای افراد اوتیسمی سخت باشد. بعضی از آنها دوست دارند با بقیه تعامل داشته باشند و یک رابطه دوستی برقرار کنند، اما نمیدانند چطور باید پیش قدم شوند و اقدام کنند.
الگوهای رفتاری، فعالیتها یا علایق محدود و تکرارشونده
رفتارها و عادتهای تکرارشونده
یک مسیر یا روش خاص برای رفتن به مدرسه و کار داشته باشند، و یا صبحانهای که هرروز میخورند یکی باشد. بحث کارکرد قوانین هم مهم است. وقتی به یک مبتلا به اوتیسم روش «صحیح» انجام کاری آموزش داده میشود، انجام آن با روشهای دیگر دشوار میشود. برای افرادی که بر طیف اوتیسم قرار دارند، مفهوم تغییر چندان خوشایند نیست. اما اگر از قبل به آنها آمادگی داده باشید، بهتر میتوانند با تغییرات کنار بیایند.
علایق بسیار متمرکز
بسیاری از مبتلایان به اوتیسم دارای علایق شدید و بسیار متمرکز میباشند. این موضوع غالبا از کودکی اتفاق میافتد. این علایق ممکن است در طول زندگی تغییر کند؛ و میتواند شامل هرچیزی، از هنر و موسیقی گرفته تا قطار و کامپیوتر باشد. بعضی علایق ممکن است غیرعادی باشند. برای مثال یک فرد اوتیسمی عاشق جمع کردن زباله بود. این شخص با تشویق اطرافیان کم کم به بازیافت و محیط زیست علاقهمند شد.
بعضی هم علاقهشان را به سمت مطالعه، کار دستمزدی، کارهای داوطلبانه و دیگر مشاغل هدفمند سوق میدهند. اکثر مبتلایان به اوتیسم گفتهاند که دنبال کردن چنین علایقی برای سلامتی و شادیشان بسیار ضروری است.
حساسیت حسی
مبتلایان به اوتیسم همچنین ممکن است حساسیت بیش از حد یا کمتر از معمولی نسبت به صداها، لمس، مزهها، نور، رنگ، دما یا درد داشته باشند. بهطور مثال، خیلی از صداهای زمینه که برای اکثر مردم عادی است یا به آن بیتوجهی میکنند برای افراد اوتیسمی بسیار بلند یا پریشان کننده میشود. این مسئله میتواند باعث ایجاد اضطراب یا حتی درد جسمی شود. آنها همچین ممکن است محو تماشای نورها یا اشیا چرخنده شوند.
اسامی مختلف اوتیسم
در طول سالهای گذشته، عنوانهای تشخیصی مختلفی به کار گرفته شدهاند، از قبیل: اوتیسم، اختلال طیف اوتیسم (ASD)، عارضه طیف اوتیسم (ASC)، اوتیسم کلاسیک، اوتیسم کانر، اختلال رشدی فراگیرنده (PDD)، اوتیسم پرکنش (HFA)، سندروم یا نشانگان اسپرگر، و Pathological Demand Avoidance. این موضوع حاکی از راهنماها و ابزارهای تشخیصی گوناگون به کار رفته و خصوصیات مختلفی که در افراد مبتلا به اوتیسم دیده میشود میباشد. به خاطر تغییرات جدید و آتی کتابچه راهنمای تشخیصی جامع، به احتمال بسیار زیاد «اختلال طیف اوتیسم» متداولترین اصطلاح تشخیصی خواهد بود.
اوتیسم بزرگسالان
در جستجوی مطالب اوتیسم،اطلاعات زیادی در مورد اوتیسم بدست می آید که اکثر تصاویر کودکان و در مورد اوتیسم کودکان است.اوتیسم فقط در کودکان نیست بزرگسالان مبتلا به اوتیسم بسیار متفاوت از دیگران هستند.برخی از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در زمینه هایی مثل برنامه نویسی ، روباتیک، موسیقی موفق هستند.اما در روابط اجتماعی احتمالا مشکل داشته باشند.بسیاری از بزرگسالان اوتیسم دارای نقاط قوت و توانایی های زیادی هستند.بزرگسالان مبتلا به اوتیسم بسیار بیشتر از دیگر هم سن های خود برای یک زندگی عادی تلاش می کنند.
علتها و درمان اوتیسم
چه چیزی باعث اوتیسم میشود؟
علت اصلی اوتیسم هنوز در دست بررسی است. تحقیقات درباره علل اوتیسم نشان دادهاند که مجموعهای از عوامل ژنتیکی و محیطی ممکن است باعث تفاوتهای رشدی شوند. نوع تربیت یا پرورش افراد و شرایط اجتماعی آنها علتی برای اوتیسم نیست، فرد مبتلا به اوتیسم هم تقصیری در این موضوع ندارد.
آیا درمانی وجود دارد؟
درمانی برای اوتیسم وجود ندارد. اما، استراتژیها و رویکردهای گوناگونی (یعنی روشهایی برای ایجاد امکان آموزش و پرورش) وجود دارد که میتواند به افراد زیادی کمک کند.
شما چگونه میتوانید کمک کنید؟
شما میتوانید با این روشها به مبتلایان به اوتیسم و خانوادهشان کمک کنید:
- افزایش آگاهی درباره اوتیسم
- اهدای خیریه. تا بتوان درباره اوتیسم به میلیونها نفر آموزش و اطلاعاتی راجع به مراقبت و حمایت داد
- انجام فعالیتهای داوطلبانه در مدارس و مراکز درمانی
- کمک های مالی مردمی
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600