اگر بخواهیم از لحاظ تخصصی به موضوع نگاه کنیم ، فلکشن یا خم شدن، عملی است که سبب نزدیک شدن استخوان های یکی از اندام های شما(مثلا استخوان های دست راست شما) به یکدیگر در محل یک مفصل(مثلا مفصل آرنج راست شما) می شود که به نوعی، اندازه ی زاویه ای که استخوان های اندام مذکور در محل مفصل مدنظر تشکیل می دهد، طی فلکشن، کوچک تر می شود . عمل فلکشن زمانی رخ می دهد که عضلات شما منقبض شده و و استخوان های شما در محل مفصل ها خم شود.

هایپرفلکشن(خم شدن بیش از حد؛ درواقع حداکثر میزان خم شدگی):

زمانی که یک مفصل، بیش از اندازه ی دامنه ی حرکتی طبیعی خود خم شود، می گوییم که عمل هایپرفلکشن صورت گرفته است. هنگامی که یک مفصل دچار هایپرفلکشن می شود ، درواقع فراتر از حد طبیعی خود خم شده است. این گونه حرکت ها احتمال بروز آسیب در عضلات، رباط ها وتاندون های سمت مقابل را افزایش می دهند.

عمل فلکشن

اکستنشن(کشیده/صاف شدن):

اکستنشن یا کشش، عملی است که برخلاف فلکشن، منجر به صاف شدن مفصل می شود. اگر بخواهیم به شکلی دیگر بیان کنیم ، عمل فلکشن سبب کوچک شدن زاویه ی ایجاد شده توسط استخوان ها در محل مفصل می شود، اما عمل اکستنشن سبب بزرگ شدن آن زاویه می گردد. معمولا، بازه ی زاویه ی ایجاد شده توسط یک مفصل در بدن ما، نهایتا تا 180درجه می تواند امتداد داشته باشد. درواقع باید گفت که یک مفصل، در اساس می تواند تا اندازه ای باز(کشیده) شود که کاملا صاف بشود و استخوان های متصل به دو طرف مفصل، در یک راستا قرار بگیرند و یک خط (نسبتا)راست را تشکیل دهند. مثلا زانوی شما تا اندازه ای می تواند کشیده شود که عملا استخوان های ران با استخوان های درشت نی و نازک نی در محل مفصل زانو، یک خط راست را تشکیل بدهند!

هایپراکستنشن(کشیده شدن بیش از حد؛ درواقع حداکثر میزان کشیدگی):

هایپراکستنشن در واقع نقطه ی مقابل هایپرفلکشن می باشد، با این شباهت که هردوی این حالت ها، شکل شدید و افراطی عمل فوق هستند(خم شدگی بیش از حد/ کشیدگی بیش از حد). بارها شده است که در اخبار و یا روزنامه های ورزشی شنیده ایم و خوانده ایم که یک ورزشکار دچار هایپراکستنشن در یکی از مفصل های خود شده است؛ این درواقع همان چیزی است داریم راجع به آن بحث می کنیم.

از هایپراکستنشن به عنوان حرکتی شدید و افراطی در مفصل یاد می شود که به سبب آن، اندازه ی زاویه ای که به وسیله ی استخوان های یکی از مفاصل بدن ما ساخته می شود، بیش تر از اندازه ی موجود در دامنه ی حرکتی طبیعی آن ، کشیده و یا باز شود. با این حساب، در حالی که کشیدگی(اکستنشن) یک مفصل، به کشش یا صاف شدن مفصل مذکور در محدوده ی طبیعی و استاندارد آن اشاره دارد ، هایپراکستنس به کشش بیش از حد دامنه ی حرکتی طبیعی مفصل گفته می شود . اکثرا هنگام بروز آسیب هایی مثل پارگی رباط یا تاندون یا آسیب به غضروف، مفصل مذکور با این شیوه خم می شود.

هایپراکستنشن

دامنه ی حرکتی:

بیشتر مفصل های بدن انسان، متحرک بوده و سبب حرکت کردن می شوند. البته یک سری از مفصل ها مانند مفصل جمجمه ، این قابلیت را ندارند. آن گروه از مفصل هایی که حرکت می کنند ، مثل مفصل های آرنج یا مچ پا ، دارای یک دامنه ی حرکتی از پیش تعیین شده می باشند. این دامنه ی حرکتی، در اصل، به فاصله ای که مفصل می تواند در آن جهت، خیلی راحت حرکت کند، کشیده شود یا خم گردد گفته می شود. معمولا اندازه ی دامنه ی حرکتی یک مفصل خاص(مثلا مفصل زانو) را با واحد درجه بیان می کنیم؛ مثلا می گوییم دامنه ی حرکتی فلکشن(خم شدگی) مفصل زانو، بین 120 تا 150 درجه است. بهتر است حواسمان به این نکته باشد که هر مفصل تکی، دامنه ی حرکتی جداگانه ی خود را دارد.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600