فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟
فیزیوتراپی سکته مغزی یا فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی اصطلاحی است که اغلب استفاده می شود. قبل از اینکه به فیزیوتراپی سکته مغزی بپردازیم، اجازه دهید اصطلاح "سکته مغزی" و اثرات آن را بررسی کنیم. با ما در هوم ویزیت همراه باشید تا به اثرات و فواید فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی بپردازیم.
سکته مغزی منجر به تعدادی از علائم می شود، از جمله:
- در حالت فلج (معمولاً در سمت آسیب دیده بدن).
- بی حسی در پاها و بازوها (دست ها، پاها، بازوها یا پاها)
- سرگیجه
- مشکلات تنفسی
- از دست دادن هماهنگی و تعادل
- بیهوشی را تجربه کنید یا بیهوش شوید.
- سردرد شدید و ناگهانی
- صحبت کردن و بستن کامل دهان دشوار است.
- مشکل در بلع یا نوشیدن
سکته مغزی ارتباطات کلیدی مغز و عضله را مختل می کند، بنابراین یکی از دلایل اصلی ناتوانی طولانی مدت است و تقریباً همیشه منجر به از دست دادن تعادل و حرکت می شود. با این حال، این آسیب همیشه غیر قابل برگشت نیست.
در واقع، در مراحل اولیه بهبودی، زمانی که بیماران کنترل کمی بر عضلات آسیب دیده خود ندارند، توانبخشی بسیار مهم است که از طریق فیزیوتراپی سکته مغزی امکان پذیر است. در حالی که هدف فیزیوتراپی فوری رفع انسداد یا توقف خونریزی است، مراقبت طولانی مدت برای جلوگیری و بهبود عواقب مورد نیاز است.
موارد هشداردهنده سکته مغزی مخفف FAST :
از هر شش نفر در سراسر جهان یک نفر در طول زندگی خود دچار سکته مغزی می شود. سکته مغزی یک اورژانس است و در صورت وجود هر یک از علائم زیر، فرد مبتلا به سکته باید سریعا در بیمارستان بستری شود.
- F (چهره) - از فرد بخواهید لبخند بزند. سکته مغزی زمانی تشخیص داده می شود که یک طرف صورت به خوبی طرف دیگر حرکت نکند.
- A (بازوها) - از فرد بخواهید که هر دو بازو را تا آنجا که ممکن است دراز کند. اگر یکی از بازوهای فرد بالاتر از دیگری حرکت می کند، این یک زنگ خطر جدی است.
- S (گفتار) - عبارتی ایجاد کنید که فرد بتواند آن را تکرار کند. به دنبال کلمات و عبارات مبهم باشید.
- T (زمان) - اگر متوجه علائم هشدار دهنده سکته مغزی شدید، فوراً با 115 تماس بگیرید تا مطمئن شوید که عزیزان شما کمک مورد نیاز خود را دریافت می کند.
در سراسر جهان هر 6 ثانیه یک نفر به دلیل سکته مغزی جان خود را از دست می دهد که سومین علت مرگ و میر در سراسر جهان و یکی از علل اصلی ناتوانی طولانی مدت است. افرادی که سکته کرده اند مشکلاتی مانند از دست دادن حس و حرکت، درد در اندام ها و همچنین مشکلات اسپاسم عضلانی و مشکلات راه رفتن را تجربه می کنند.
انواع سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی ایسکمیک: شایع ترین شکل سکته مغزی، سکته مغزی ایسکمیک است که در اثر انسداد یک رگ خونی ایجاد می شود و از اکسیژن و مواد مغذی بافت مغز جلوگیری می کند.
سکته هموراژیک: سکته هموراژیک زمانی رخ می دهد که یک رگ خونی ترکیده و باعث ورود خون به بافت مغز می شود. بسته به محل و میزان آسیب مغزی، هر دو سکته مغزی می توانند آسیب قابل توجهی ایجاد کنند. با این حال، توانبخشی چند رشته ای و فیزیوتراپی فشرده می تواند به علائم هر دو نوع سکته کمک کند.
روش های تشخیص سکته مغزی چیست؟
سکته مغزی یک اورژانس بالینی است که توسط پرسنل پزشکی پس از ارزیابی عصبی در محیط بیمارستان شناسایی می شود.هنگامی که سکته مغزی تشخیص داده می شود، ممکن است تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) و سونوگرافی داپلر از رگ های خونی برای بررسی لخته شدن خون و باریک شدن انجام شود. پس از درمان بیمارستانی پزشکان فیزیوتراپی را برای کمک به بهبود بیماران سکته مغزی و بازگشت به حالت عادی توصیه می کنند.
توانبخشی سکته مغزی
هدف از درمان دارویی سکته مغزی کاهش عوامل خطر و جلوگیری از سکته های بعدی است. بسیار مهم است که بیمار درمان جامع سکته مغزی را از یک تیم چند رشته ای در یک مرکز تخصصی سکته مغزی دریافت کند.
پرستاران باتجربه ویزیت در منزل، فیزیوتراپیست ها، کاردرمانگران و گفتار درمانگران با متخصصان پزشکی همکاری خواهند کرد تا مراقبت های تخصصی 24 ساعته را ارائه دهند. برای مشاوره توانبخشی پس از سکته مغزی با ما تماس بگیرید.
پس از ترخیص از بیمارستان، فرد نیاز به توانبخشی دائمی دارد تا دوباره روی پای خود بنشیند و با اصول اولیه سازگار شود. برای بهبودی سریعتر به درمان مناسب سکته مغزی و فیزیوتراپی نیاز دارد. در چنین شرایطی به خدمات ،فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل و پرستاری در منزل مورد نیاز است
افسردگی پس از سکته مغزی نیز یک مسئله مهم در بیماران سکته مغزی است و در صورت نیاز باید از طریق مشاوره مناسب و دارو درمان شود.
بهترین گزینه های درمانی بیماران سکته مغزی در خانه چیست؟
بیماران سکته مغزی باید پس از ترخیص از درمان سرپایی، یک برنامه توانبخشی قوی را در خانه ادامه دهند. برای اینکه مغز بتواند خود را ترمیم کند، نیاز به تحریک منظم دارد.
شما در مورد پنج گزینه برتر توانبخشی سکته مغزی که می توانید در خانه انجام دهید، یاد خواهید گرفت. این تکنیک ها بر اساس حرکت و تحرک است.
1. ابزارهای توانبخشی در خانه
ابزارهای توانبخشی در خانه می توانند به شما کمک کنند در هنگام بهبودی پس از سکته در خانه انگیزه خود را حفظ کنید، به خصوص اگر از دنبال کردن برگه های تمرین چاپ شده خسته شده اید. با درمانگر خود در مورد هر گونه راهبرد درمانی که توصیه می کنند پرس و جو کنید. این بیماران را تشویق می کند تا تعداد زیادی از تمرینات توانبخشی معمولی را انجام دهند که به بهبودی کمک می کند.
2. تمرینات فیزیوتراپی روزانه سکته مغزی
در حالی که فعالیت بدنی منظم بر بهبود قدرت عضلانی تمرکز دارد، تمرینات فیزیوتراپی به سکته مغزی کمک می کند و به آن اجازه می دهد تکانه های مربوط به حرکت را به عضلات شما ارسال کند. هدف از توانبخشی فعال کردن نوروپلاستیسیته، توانایی سازماندهی مجدد مغز و کسب مهارت های جدید است. هنگامی که سکته مغزی بخشی از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد، نوروپلاستیسیته مسیرهای جدیدی به قسمت های سالم مغز ایجاد می کند. شما می توانید با انجام فعالیت های توانبخشی منظم و روزانه در خانه، به مغز خود نیروی لازم برای ترمیم و افزایش عملکرد را بدهید.
هدف در هنگام بهبودی پس از سکته مغزی، تقویت عضلات برای جلوگیری از استفاده بیش از حد از عضلات است. فیزیوتراپی برای درمان سکته مغزی یک درمان رایج و گسترده پس از سکته مغزی است.
3. CIMT برای فلج بازو یا پا
درمان حرکتی ناشی از محدودیت (CIMT) برای فلج بازوها یا پاها. حرکت درمانی ناشی از محدودیت (CIMT) شکل پیچیده ای از فیزیوتراپی است که می تواند به بازماندگان سکته مغزی مبتلا به همی پارزی یا همی پلژی (ضعف یا فلج در سمت آسیب دیده) کمک کند. این کار با محدود کردن تحرک طرف آسیب دیده و در عین حال استفاده اجباری از سمت آسیب دیده کار می کند.
CIMT می تواند چالش برانگیز باشد. در بیشتر موارد، این یک برنامه درمانی است که با بهبودی شروع می شود و در خانه ادامه می یابد.
4. بازیابی دست ها ازطریق آینه درمانی
آینه درمانی یک روش ارتباطی دست به مغز است که به ویژه برای افرادی که فلج هستند یا حرکت دست به شدت محدود می شود مفید است. در این نوع درمان برای بازماندگان سکته مغزی، از آینه رومیزی برای پوشاندن بازوی آسیب دیده با بازتاب بازوی فعال استفاده می شود. سپس تمرین کنید در حالی که در آینه نگاه می کنید دست خود را روی میز قرار دهید.
حتی اگر میدانید که فقط یک بازو را حرکت میدهید، مغز فریب خورده و فکر میکند که هر دو را حرکت میدهید. این به فعال شدن نوروپلاستیسیته و بهبود تدریجی حرکت بازوی آسیب دیده کمک می کند.
5. تمرینات ذهنی فلج کننده
تمرین ذهنی فرآیند تمرین ذهنی یک فعالیت قبل از انجام واقعی آن است. ورزشکاران حرفه ای از تمرینات ذهنی برای بهبود توانایی های خود استفاده می کنند و بیماران مسن نیز می توانند از آن حمایت کنند. تمرین ذهنی به ویژه برای افرادی که فلج هستند و قادر به حرکت بدون کمک نیستند مفید است. این به مغز اجازه می دهد تا بدون نیاز به حرکت، خود را سازماندهی مجدد کند.
توانبخشی موثر با فیزیوتراپی برای سکته مغزی
اگرچه مغز نمی تواند سلول های از دست رفته پس از سکته مغزی را بازسازی کند، فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل می تواند به مغز در سازماندهی بهتر سلول های باقی مانده برای مقابله با فقدان (نوروپلاستیسیته) کمک کند. این امر مستلزم یک استراتژی جامع توانبخشی فیزیکی است که شامل:
- ورزش
- ماساژ
- توسعه توانایی های جدید
- درمان با استفاده از برق
- دستکاری - اعمال نفوذ
پزشک و درمانگر تصمیم میگیرند که یک فرد و فیزیوتراپیستش چه مقدار زمان را برای هر جنبه از برنامه درمانی صرف کنند. آنها با یک استراتژی برای کمک به بیمار در دستیابی به اهداف جدید در حالی که نظم را در یک محیط ایمن و منظم حفظ می کنند، ارائه خواهند کرد.
هدف فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟
سکتههای مغزی اغلب منجر به بیحسی در یک طرف بدن میشوند که باعث میشود بیماران عملکرد یک دست و پا را از دست بدهند. فیزیوتراپیستها در هفتهها و ماههای اولیه توانبخشی با بیماران سکته مغزی کار میکنند تا این عضلات را حتی قبل از بازگرداندن تحرک داوطلبانه، سفت و درگیر نگه دارند.
مدیریت فیزیوتراپی سکته مغزی به بیماران کمک میکند تا تواناییهای روزمره را دوباره بیاموزند و سلولهای مغزی سالم خود را برای تنظیم قسمتهای آسیب دیده بدن در صورت بازگشت و زمانی که عملکردی برمیگردانند، آموزش دهند. این یکی از خدمات بهبود سکته مغزی است که شامل فیزیوتراپی و کاردرمانی، پرستاری توانبخشی و گفتار درمانی نیز می شود.
مزایای فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟
فیزیوتراپیست می تواند به روش های زیر به شما کمک کند:
- به دلیل عوارض جانبی احتمالی، باید روش جدیدی برای حرکت بیاموزید.
- قدرت بدنی و تحرک به دست آورید.
- سفتی ماهیچه ها را کاهش می دهد و گردش خون به عضلات و اعصاب آسیب دیده را بهبود می بخشد.
- کنترل اعمال خود را به دست بگیرید.
- حداکثر عملکرد و آزادی را دریافت کنید.
- از دست دادن توده عضلانی را متوقف کنید.
- بهبود کارآمدتر و سریعتر
- بهبودی از اثرات آسیب مغزی و آتروفی عضلانی.
- اعصاب و عضلات آسیب دیده را تحریک می کند.
ویژگی های فیزیوتراپیست مناسب شما چیست؟
- فیزیوتراپیست مجرب باشد
- مرتباً با شما ملاقات کند تا پیشرفت خود را بررسی کند.
- علائم و اختلالات پس از سکته را درک می کند.
- با در نظر گرفتن توانایی ها و محدودیت های خود (اما نه تلاش برای فراتر رفتن از آنها)، شما را مجبور می کند به محدودیت های فیزیکی موجود خود برسید.
- در صورت نیاز، در طول درمان، مراقبت مستقیم، یک به یک و نظارت منظم برای جلوگیری از حوادث به شما توجه کامل خواهد کرد.
هوم ویزیت به عنوان یکی از مراجع معتبر درمانی در منزل خدمات گسترده ای را ارائه می دهد که یکی از آنها فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل است.
اثرات سکته مغزی بر سالمندان چیست؟
سکته مغزی در افراد مسن ممکن است منجر به عواقب جسمی جدی تری نسب به افراد جوان تر شود، اما اثرات آن برای هر فرد ممکن است متفاوت باشد. یکی از نکات حیاتی برای افراد مسن در سنین بالاتر، این است که آنها به درمان مناسب دسترسی داشته باشند و از حمایت های پزشکی مناسب بهره مند شوند.
انواع روش های نگهداری و توانبخشی بیماران سالمند دچار سکته مغزی:
- فیزیوتراپی و توانبخشی در منزل.
- توانبخشی در خانه سالمندان
- توانبخشی در محیط پزشکی
تفاوت کاردرمانی سکته مغزی با فیزیوتراپی سکته مغزی چیست؟
1. چشم انداز و اهداف:
کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی معمولاً بر کمک به افراد برای یادگیری مجدد یا توسعه مهارت های لازم برای فعالیت ها و وظایف روزانه مانند مراقبت از خود، کار و فعالیت های اوقات فراغت متمرکز است. هدف بهبود استقلال و کیفیت زندگی با پرداختن به آسیبهای شناختی، عاطفی و جسمی است که ممکن است بر توانایی آنها در انجام این فعالیتها تأثیر بگذارد.
از سوی دیگر، فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی بر بهبود عملکرد و تحرک فیزیکی مانند قدرت، تعادل، هماهنگی و دامنه حرکت تمرکز دارد. هدف بهبود حرکت و عملکرد کلی، کاهش خطر سقوط و بهبود سلامت و تندرستی است.
2. روش های درمانی:
کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی ممکن است شامل فعالیت هایی مانند لباس پوشیدن، آراستن، آشپزی و کارهای خانه باشد و همچنین ممکن است شامل تکنیک ها، تجهیزات و راهبردهای انطباقی برای کمک به فرد در انجام این وظایف باشد به عنوان حافظه، توجه، حل مسئله و عملکرد اجرایی.
فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی شامل تمرینات، کشش و تکنیک های دستی با هدف بهبود قدرت، انعطاف پذیری و هماهنگی عضلات است. درمانگران همچنین از وسایلی مانند واکر، ارتز و وسایل کمک حرکتی برای کمک به افراد برای بازیابی استقلال در راه رفتن و سایر فعالیت ها استفاده می کنند.
3. رویکرد تیمی:
متخصصان کار و فیزیوتراپی اغلب به عنوان بخشی از یک تیم چند رشته ای برای ارائه مراقبت های جامع برای بیماران سکته مغزی کار می کنند. کاردرمانگران بر فعالیت های روزانه و عملکرد شناختی تمرکز می کنند، در حالی که فیزیوتراپیست ها بر عملکرد فیزیکی و تحرک تمرکز دارند. آنها با هم به طور مشترک برای رفع نیازها و اهداف مختلف بازماندگان سکته مغزی کار می کنند و رویکردی جامع برای توانبخشی ایجاد می کنند.
همچنین بخوانید : کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی
سوالات متداول
فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی به چه شکل است؟
درمان بیماران سکته مغزی باید ماهرانه و با دقت زیاد انجام شود. چندین تمرین فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی وجود دارد.
چه ارتباطی بین سکته مغزی و فیزیوتراپی وجود دارد؟
فیزیوتراپیست ها درمان را در جلسات کوتاه و مکرر 24 ساعت پس از سکته مغزی شروع می کنند و بر بلند شدن از رختخواب، نشستن، ایستادن و حرکت تمرکز می کنند.
آیا فیزیوتراپی برای بیماران سکته مغزی ضروری است؟
بله، ضروری است زیرا هدف فیزیوتراپی پس از سکته مغزی کمک به افراد برای بازیابی هر چه بیشتر قدرت و انعطاف پذیری با آموزش استفاده مجدد از هر دو طرف بدنشان است.
سکته مغزی چیست؟
هرگاه یک رگ خونی در مغز شکاف میکند و خونریزی میکند، یا زمانی که خونرسانی به مغز مسدود میشود، سکته مغزی رخ میدهد.
نیاز به فیزیوتراپی بعد از سکته چیست؟
فیزیوتراپی می تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی بازماندگان سکته را بهبود بخشد. درمان و توانبخشی را می توان با استفاده از خدمات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل تسریع کرد.
درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02128421353