ممکن است تا به حال احساس کرده باشید در گوش خود صدای زنگ، صدای باد یا سوت میشنوید. شنیدن این صدا ممکن است در هر دو گوش شما یا فقط یکی از گوش های شما اتفاق بیفتد. صدایی که هنگام وزوز گوش می شنوید ناشی از صدای یک منبع خارجی نیست و افراد دیگر معمولاً نمی توانند آن را بشنوند. وزوز گوش یک مشکل شایع است که سالانه افراد زیادی به آن دچار می شوند. این اختلال در سیستم شنوایی حدود 15 تا 20 درصد افراد را درگیر می کند و خصوصاً در بزرگسالان مسن شایع است. به طور کلی هر چیزی که بتواند باعث ایجاد کم شنوایی شود، می تواند باعث بروز وزوز نیز شود.

شایع ترین علت های ایجاد وزوز قرار گرفتن در معرض صداهای بلند انفجاری، افزایش سن و عوارض جانبی بعضی از دارو ها می باشد. برای بسیاری از افراد ، وزوز گوش با درمان بیماری و اختلال زمینه ای یا سایر روش های درمانی ای که باعث کاهش یا پوشاندن صدا می شود ، بهبود می یابد و باعث می شود وزوز گوش کمتر قابل توجه باشد و به دنبال این، اضطراب، استرس، اختلال در روابط اجتماعی، کاهش بازدهی در کار ها و سایر مشکلات ناشی از وزوز به طور قابل توجهی کاهش می یابد.

نشانه های وزوز گوش

نشانه های وزوز گوش

وقتی از افرادی که به وزوز گوش مبتلا شده اند و به کلینیک های شنوایی شناسی مراجعه کردند، می پرسند که چه نوع صدایی در گوش خود احساس می کنند؟ بیشتر این افراد اعلام می کنند که در گوش خود صدایی زنگ مانند می شنوند، در حالی که منبع خارجی وجود ندارد که این صدای زنگ مانند را ایجاد کرده باشد. با این حال ، وزوز گوش همچنین می تواند به شکل صدا هایی دیگر مثل صدای پیچش باد، نبض و ضربان، صدای موج دریا، صدای هوم کردن یا صدای زمزمه در گوش شما بروز پیدا کند.

به طور کلی وزوز گوش به دو دسته تقسیم می شود:

  • Subjective
  • Objective

وزوز گوش از نوع subjective

نوع اولی که نام برده شد گونه ای از وزوز است که فقط خود فرد قادر به شنیدن آن است و دیگران نمی توانند آن را بشنوند. این نوع از وزوز به علت وجود اختلالاتی در حلزون و یا راه های عصبی شنوایی سر چشمه می گیرد.

وزوز گوش از نوع objective

نوع دوم یا Objective عمدتا به دلایل بروز اختلالاتی در گوش میانی از قبیل سیستم عروقی و ماهیچه ای گوش میانی رخ میدهد و می تواند توسط متخصص شنوایی شنیده و تشخیص داده شود. این نوع از وزوز ممکن است به صورت صدای ضربان مانند باشد.

شدت صدای وزوز گوش

شدت صدای وزوز ممکن است بسیار آرام باشد و از سوی دیگر ممکن است آنقدر بلند باشد که توانایی تمرکز کردن، شنیدن سایر اصوات و صحبت های دیگران را از شما سلب کند. وزوز ممکن است در یک گوش یا در هر دو گوش شنیده شود. مدت زمان بروز و شنیدن شدن وزوز در گوش متغیر است ممکن تنها دقایقی در روز اتفاق بیفتد و سپس ساکت شود. ممکن است در تمام مدت روز شنیده شود.

در چه مواردی به شنوایی سنجی مراجعه کنیم؟

شایع ترین علت های ایجاد وزوز قرار گرفتن در معرض صداهای بلند انفجاری، افزایش سن و عوارض جانبی بعضی از دارو ها می باشد.

در چه مواردی از وزوز گوش به شنوایی سنجی مراجعه کنیم؟

  • اگر بیشتر از یک هفته است که از شروع وزوز گوش شما شروع شده و هنوز علائمی از بهبود آن دیده نمی شود باید حتما در اولین فرصت به کلینیک های شنوایی شناسی مراجعه کنید.
  • اگر در اثر وجود وزوز توانایی انجام کار های روزانه شما از شما سلب شده، قادر به انجام ارتباطات اجتماعی نیستید، به دنبال آن دچار اضطراب و افسردگی شده اید باید به کلینیک های شنوایی شناسی مراجعه کنید.
  • اگر همراه با بروز وزوز احساس گیجی و سرگیجه دارید حتما به کلینیک های شنوایی شناسی مراجعه کنید.

دلایل ایجاد وزوز گوش

انجام بعضی فعالیت ها، مصرف برخی دارو ها، استفاده از نوعی رژیم غذایی و قرار گرفتن در بعضی از موقعیت ها و شرایط خاص می تواند باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شود.البته در بعضی افراد، وزوز بدون هیچ دلیل فیزیولوژیکی رخ می دهد.

شایع ترین دلایل وزوز گوش چیست ؟

کم شنوایی

کم شنوایی

سیستم شنوایی انسان از سه بخش زیر تشکیل شده است.

  • گوش خارجی(شامل لاله گوش، مجرا و پرده گوش)
  • گوش میانی(شامل استخوانچه های ریز گوش میانی و ماهیچه های مرتبط با آن ها)
  • گوش درونی(شامل حلزون شنوایی، وستیبول و مجاری نیم دایره)

در حلزون گوش که در قسمت گوش درونی واقع است سلول های بسیار کوچک و ظریف مویی شکلی وجود دارد. با رسیدن امواج صوتی از گوش خارجی به سمت گوش داخلی و در نهایت رسیدن به حلزون گوش، این سلول ها حرکت می کنند و باعث ایجاد پتانسیل های الکتریکی می شود. این سیگنال ها و پتانسیل های الکتریکی از طریق عصب شنوایی به مغز فرستاده می شوند و در مغز پردازش این سیگنال ها انجام می شود و ما متوجه اطلاعات این اصوات می شویم و نسبت به آن پاسخ مناسب می دهیم.

دریافت خدمات ویزیت کارشناس شنوایی سنجی در منزل

اگر به این سلول های مویی آسیبی وارد شود که با افزایش سن یا در معرض صدا های بلند بودن اتفاق بیفتد، ممکن است سیگنال های اشتباهی به مغز ارسال کنند و باعث ایجاد وزوز شوند.

عفونت گوش یا انسداد مجرای گوش

مجرای گوش می تواند با تجمع مایعات (عفونت گوش) ، موم گوش ، خاک یا سایر مواد خارجی مسدود شود. انسداد این مجرا می تواند فشار گوش شما را تغییر دهد و باعث ایجاد وزوز گوش شود.

پارگی پرده گوش

پاره شدن یا ایجاد سوراخ در پرده گوش می توانند باعث ایجاد وزوز شود.

آسیب های سر یا گردن

برخورد ضربه به سر یا گردن می تواند بر گوش داخلی ، اعصاب شنوایی یا عملکرد مغز مرتبط با شنوایی تأثیر بگذارد. چنین صدماتی معمولاً فقط در یک گوش باعث ایجاد وزوز گوش می شود.

داروهایی که عوارش وزوز گوش دارن

تعدادی از داروها ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن وزوز گوش شوند. به طور کلی ، هرچه دوز این داروها بیشتر باشد ، وزوز گوش بدتر می شود. با قطع مصرف این داروها اغلب صدای وزوز از بین می رود.

دارو هایی که وزوز گوش از اثرات جانبی آن هاست و مصرف آن ها می تواند باعث بروز وزوز شود شامل دارو های زیر می شوند

  • داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی
  • برخی از آنتی بیوتیک ها
  • داروهای سرطان
  • قرص های ادرار آور
  • داروهای ضد مالاریا
  • داروهای ضد افسردگی

عواملی که در بالاتر شرح داده شد عمده ترین دلایل بروز وزوز بودند. در ادامه عوامل و بیماری هایی که ممکن است باعث وزوز شوند آورده شده اما نسبت به عواملی که بالا شرح داده شد بسیار نادر هستند و در افراد کمتری باعث وزوز می شوند.

منییر

وزوز گوش می تواند شاخص اولیه بیماری منیرر باشد ، یک اختلال گوش داخلی که ممکن است در اثر فشار غیر طبیعی مایع گوش داخلی ایجاد شود.

اختلال عملکرد لوله استاش

اختلال عملکرد لوله استاش

لوله یا شیپور استاش مسیری است که گوش میانی و منطقه نازوفارنکس که در بالای گلو قرار دارد را به هم مرتبط می کند و باعث تهویه هوا و هماهنگی فشار هوا در دو سوی پرده گوش می شود. لوله استاش ممکن است در اثر اختلالاتی بسته شود و باعث بروز ناهماهنگی ها و اختلالاتی در سیستم شنوایی شود. وزوز گوش یکی از اختلالاتی است که ممکن است در اثر این ناهماهنگی ها ایجاد شود.

اسپاسم عضلات موجود در گوش داخلی

همانطور که در ابتدای این مطلب شرح داده شد، گوش میانی دارای عضلاتی است که نقش بسیار مهمی در ارتعاش پرده گوش و استخوانچه های گوش دارند. گاهی ممکن است این عضلات دچار انقباض و اسپاسم ناگهانی شوند. این انقباض ناگهانی می تواند منجر به وزوز گوش ، کاهش شنوایی و احساس پر بودن در گوش شود. این اختلال بعضی اوقات بدون دلیل قابل توضیحی اتفاق می افتد ، اما همچنین می تواند ناشی از بیماری های عصبی ، از جمله مالتیپل اسکلروزیس یا MS باشد.

اختلالات مفصل گیجگاهی فکی(TMJ)

مفصل گیجگاهی فکی یا TMJ مفصلی است که فک پایین شما را به جمجمه متصل می کند، بروز اختلال در این عملکرد این مفصل می تواند باعث بروز وزوز شود. این نوع وزوز ممکن است با چرخاندن سر و تکان دادن گردن بهتر یا بدتر شود.

آکوستیک نوروما یا دیگر تومورهای سر و گردن

نوروم آکوستیک یک تومور خوش خیم است که بر روی عصب شنوایی و تعادل ایجاد می شود که گوش داخلی را به مغز مرتبط می کند و تعادل و شنوایی را کنترل می کند. تومورهای دیگر سر ، گردن یا مغز نیز می توانند باعث ایجاد وزوز گوش شوند.

اختلالات عروق خونی

اختلالات و شرایط موثر بر عروق خونی مانند گرفتگی سرخرگی ، فشار خون بالا ، یا رگ های بدشکل می تواند باعث شود خون با نیروی بیشتری در رگ های شما حرکت کند. این تغییرات جریان خون می تواند باعث ایجاد وزوز گوش شود یا وزوز گوش را بیشتر قابل توجه کند

سایر بیماری های مزمن از جمله دیابت ، مشکلات تیروئیدی ، میگرن ، کم خونی و اختلالات خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس همگی ممکن است باعث برزوز وزوز گوش شوند.

درمان وزوز گوش

درمان وزو گوش

پس از اینکه علت ایجاد وزوز تشخیص داده شد و مشخصات آن از قبیل فرکانس و شدت ارزیابی شد وارد مراحل درمانی می شویم. دانستن دارو های مصرف شده توسط بیمار، رژیم غذایی، میزان مصرف الکل و سیگار و سابقه خانوادگی کم شنوایی و وزوز در بستگان بیمار می تواند نقش بسیار زیادی در درمان وزوز داشته باشد.

به طور کلی دو نوع درمان برای وزوز وجود دارد:

کاهش میزان شدت وزوز

کاهش میزان توجه فرد به وزوز

روش های مشاوره ای بسیاری برای کاهش میزان مشکلات ناشی از وزوز وجود دارد. علاوه بر این روش های درمانی دیگری تحت عنوان صدا درمانی وجود دارد که می تواند میزان شدت وزوز را کاهش دهد و یا به طور کلی ناپدید کند.

نوع پیشرفته ای از سمعک ها نیز وجود دارند که برای درمان وزوز بسیار موثر هستند و مشکلات به وجود آمده ناشی از وزوز را به طور کلی حل می کنند.

برای درمان وزوز گوش میتوانید از خدمات ویزیت متخصص گوش و حلق و بینی هوم ویزیت استفاده کنید.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600