هر خانواده ای که با موضوع آلزایمر دست و پنجه نرم کرده باشد، می داند که چگونه این بیماری زندگی افراد را تحت الشعاع قرار می دهد. اگرچه هنوز درمانی برای آن مطرح نشده است، هر تحقیقی می تواند ما را به این جواب نزدیک کند که چه عواملی باعث بدترین نشانه های بیماری خواهد شد و انجام چه اقداماتی ریسک ابتلا به آن را کاهش خواهد داد؟ در سال های اخیر محققان به نتایجی رسیدند که کم شنوایی می تواند روی زوال شناخت افراد و یادآوری اطلاعات تاثیر بگذارد.
ارتباط بین کم شنوایی و آلزایمر
افرادی که به کم شنوایی مبتلا بودند به میزان 24 درصد نسبت به بیماری آلزایمر مستعدتر بودند. طبق تحقیقات انجام شده، زوال عقل باعث ایجاد شرایطی می شود که توانایی شنیدن را تحت تاثیر قرار می دهد که این رابطه می تواند بر عکس نیز باشد و کم شنوایی نیز می تواند به طرق مختلفی باعث ضعیف شدن مغز و ایجاد آلزایمر شود. شنیدن اصوات و گفتار مختلف در طول روز باعث تحریک و فعالیت مغز می شود و به همین دلیل، وجود کم شنوایی باعث شنیده نشدن این اصوات صوتی و گفتاری می شود و به مرور زمان این کم فعالیت کردن مغز، باعث بروز آلزایمر و فراموشی می شود. کم شنوایی می تواند اثرات قابل توجهی روی سلامت بدن به خصوص در میان سالمندان داشته باشد.
برای تست شنوایی در منزل کلیک کنید.
حدود 1 نفر در هر 3 نفر سالمند بین 65 تا 74 سال در ایالات متحده آمریکا کم شنوایی دارند. همچنین دو سوم افراد 70 سال به بالا از کم شنوایی رنج می برند که این کم شنوایی ارتباطات روزمره آن ها را مختل کرده است. در سال 2014 حدود پنج میلیون نفر در آمریکا با آلزایمر و زوال عقل مرتبط با آن زندگی می کردند که انتظار می رود این رقم تا سال 2060 به 13.9 میلیون نفر برسد که 3.3 درصد جمعیت را در بر می گیرد.
حس شنوایی آن حسی است که باعث می شود بتوانیم با دنیا ارتباط برقرار کنیم.کم شنوایی ارتباط بسیار مستقیمی با انزوای اجتماعی و تنهایی و افسردگی دارد و سال هاست که می دانیم انزوا و تنهایی رابطه مستقیمی با مشکلات سالمندی مثل زوال عقل و آلزایمر دارد. بنابر این همانطور از نتایج تحقیقات میدانی انجام شده پیداست، کم شنوایی و آلزایمر و فراموشی ارتباط بسیار تنگاتنگی دارد.
عواملی که از طریق کم شنوایی باعث ایجاد آلزایمر میشود
تغییر در میزان فعالیت مغز:
بخشی از مغز که مسئول درک و پردازش اطلاعات شنیداری است، با بروز کم شنوایی اطلاعات کمتری دریافت می کند و به صورت متفاوتی به عملکرد خود ادامه می دهد و همین مسئله باعث می شود به مرور زمان سلول های خاکستری مغز رو به کاهش روند و مغز کم کار شود و نشانه های آلزایمر ظهور کند.
فشار شناختی:
با بروز کم شنوایی توانایی شما برای شنیدن و درک مکالمه افراد و صدا های اطراف کم می شود. لذا شما برای ارتباط برقرار کردن و شنیدن مکالمات روزمره تلاش بیشتر و تمرکز بیشتری نیاز دارید و این تلاش بیشتر، انرژی بیشتری از مغز شما میگیرد. تکرار روزانه این چرخه و افزایش مصرف انرژی، باعث کاهش انرژی و خستگی مغز برای درک و پردازش فعالیت های دیگر می شود و روی عملکرد کلی مغز اثر زیادی میگذارد.
انزوای اجتماعی:
با بروز کم شنوایی، فرد کم شنوا نمی تواند به طور کامل اصوات و گفتار موجود در محیط را بشنود و در فعالیت های اجتماعی و در مکالمه با اطرافیان نمی تواند کاملا متوجه اطلاعات تبادل شده شود و این باعث فاصله گرفتن فرد از اجتماع و انزوا و کمتر شرکت کردن در بحث ها می شود. همین انزوای اجتماعی می تواند باعث افسردگی و افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر می شود.
ممکن است دلیلی سومی در کار باشد.
ممکن است برای بیماری آلزایمر و کم شنوایی یک دلیل سومی مطرح باشد. مطمعننا علاوه بر موارد مطرح شده روابط دیگری بین بیماری آلزایمر و کم شنوایی وجود دارد.
کم شنوایی و آلزایمر
مطمعننا ابتلا به کم شنوایی به این معنا نیست که شما به طور قطع در آینده مبتلا به آلزایمر خواهید شد. بسیاری از افراد در دوران سالمندی خود دچار مشکلات شنوایی شدیدی می شوند و در آن سال ها آلزایمر را تجربه نمی کنند. اما تحقیقات آماری نشان داده اند که ابتلا به کم شنوایی یکی از عواملی است که احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش می دهد و برای جلوگیری از بروز فراموشی و آلزایمر نیاز است تا کم شنوایی برطرف شود.
چه عواملی باعث ابتلا به زوال عقل میشود
11 عواملی وجود دارد که برای ابتلا به زوال عقل از کودکی تا سالمندی ذکر شده است که مدیریت آن ها می تواند 40 درصد احتمال ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد.
- کم شنوایی (8 درصد)
- جراحات مغزی(3 درصد)
- فشار بالا(2 درصد)
- الکل(1 درصد)
- چاقی(1 درصد)
- دخانیات(5 درصد)
- افسردگی(4 درصد)
- انزوای اجتماعی(4 درصد)
- عدم داشتن تحرک بدنی(2 درصد)
- آلودگی(2 درصد)
- دیابت(1 درصد)
طبق لیست بالا یکی از این داوزده مورد،کم شنوایی غیر قابل درمان در میانسالی است.
ریسک ابتلا به زوال عقل بر اساس سطح کم شنوایی:
- ریسک ابتلا به زوال عقل در کم شنوایی ملایم به دو برابر می رسد.
- این ریسک در کم شنوایی متوسط به سه برابر می رسد.
- در آسیب های شدید این رقم به پنج برابر می رسد.
برای درمان کم شنوایی چه باید کرد؟
برای درمان کم شنوایی و جلوگیری از ابتلا به عوارض بیشتر در آینده، باید نسبت به درمان آن اقدام کرد. برای تشخیص میزان کم شنوایی لازم است تا به کلینیک های ارزیابی سیستم شنوایی مراجعه کرد. شنوایی شناس با استفاده از ازمون های تخصصی و جامع وضعیت سیستم شنوایی شما را بررسی می کند و در صورت وجود اختلالی ان را شناسی می کند. در صورت وجود کم شنوایی، نوع و میزان آن مشخص می شود و برای درمان آن اقدامات لازم برنامه ریزی و توصیه می شود.
راه های جبران کم شنوایی
یکی از راه های جبران کم شنوایی، استفاده از سمعک است. امروزه سمعک ها با کیفیت و تکنولوژی بالا در انواع سایز های مختلف وجود دارد و شنوایی شناس با توجه به نتایج آزمایشات ارزیابی های شنوایی شما بهترین سمعک برای شما را تجویز و تنظیم می کند. در صورت استفاده از سمعک، تمام مشکلات فرد کم شنوا از قبیل مشکلات شنوایی، ارتباطی و اجتماعی و... برطرف می شود.
توصیه می شود از دهه پنجاه زندگی ، شنوایی خود را به صورت مرتب چک کنید و در کنسرت ها و تفریح های پر سر و صدا کم تر شرکت کنید. هر تجربه کم شنوایی در دوران سالمندی را باید پیگیری کرد. این کار نه تنها برقراری ارتباط با دوستان و عزیزانتان را تسهیل می کند بلکه می تواند احتمال ابتلا به بیماری های حاصله از کم شنوایی را نیز کاهش دهد. بنابراین پیگیری برای درمان، بسیار حیاتی است. حفظ سلامت عمومی بدن با ورزش کردن و جلوگیری از فشار خون بالا می تواند بر سلامت شنوایی تاثیر داشته باشد.
بنابر این اگر احساس ضعف در سیستم شنوایی خود دارید یا احساس می کنید اختلالی در سیستم شنوایی شما بوجود آمده، لازم است سریعا به کلینیک های شنوایی شناسی مراجعه کنید و مسئله را با شنوایی شناس خود در میان بگذارید.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600