حس شنوایی یکی از مهم ترین حواس پنج گانه انسان است که نقش بسیار مهمی در تمامی عرصه های زندگی از یادگیری و آموزش مسائل گرفته تا استراحت و لذت بردن از محیط و حفظ امنیت دارد. بنابر این بسیار مهم و حیاتی است تا همواره از سلامت سیستم شنوایی خود مطمعن باشیم و برای حفظ عملکرد این سیستم کوشا باشیم.

  • گوش خارجی شامل: لاله گوش و کانال خارجی گوش می شود.
  • گوش میانی تشکیل شده از: پرده گوش (پرده تمپان) و زنجیره استخوانچه ای (استخوانچه های چکشی، رکابی و سندانی ) می باشد.
  • گوش داخلی هم در بر دارنده حلزون و عصب شنوایی است.

سیستم شنوایی انسان

سیستم شنوایی انسان چگونه کار میکند؟

به طور طبیعی با ایجاد صوت در محیط اطراف شما، این اصوات از طریق لاله گوش و کانال خارجی گوش به سمت گوش میانی هدایت می شوند. با برخورد اصوات به پرده گوش ارتعاشات ایجاد شده به زنجیره استخوانچه ای می رسد و از طریق این زنجیره ارتعاشات به گوش داخلی می رسند. در گوش داخلی و در حلزون شنوایی سلول های مو مانند بسیار ریزی وجود دارند که در صورت دریافت ارتعاشات ناشی از صدا ها، پتانسیل های الکتریکی ایجاد می کنند. این پتانسیل های الکتریکی از طریق عصب شنوایی به مراکز مربوط به سیستم شنوایی در مغز انتقال داده می شود و در مغز پردازش اصوات انجام می شود و شما متوجه می شوید که صدایی که شنیدید حامل چه اطلاعاتی بوده است و مناسب با آن واکنش نشان می دهید.

حال در صورت بروز هر گونه اختلال در هر کدام از این اجزا و قسمت ها باعث ایجاد مشکل در مسیر انتقال اصوات از گوش خارجی به گوش داخلی می شود و در نتیجه باعث ایجاد کم شنوایی می شود.

متخصص شنوایی برای بهبود کم شنوایی شما از چه درمانی استفاده میکند؟

نوع درمانی که متخصص شنوایی برای بهبود کم شنوایی شما انتخاب می کند، نسبت به میزان کم شنوایی, علت بروز آن و سن بیمار متفاوت است.

کم شنوایی به چند دسته تقسیم میشود؟

کم شنوایی ها به طور کلی به سه دسته تقسیم می شوند. انتقالی، حسی عصبی و آمیخته

  • انتقالی: این نوع کم شنوایی در اثر ایجاد اختلال در گوش خارجی و گوش میانی ایجاد می شود.
  • حسی عصبی: این نوع کم شنوایی در اثر ایجاد اختلال در حلزون و عصب (گوش داخلی) ایجاد می شود.
  • آمیخته: اگر هم کم شنوایی انتقالی و هم حسی عصبی وجود داشته باشند، نوع کم شنوایی آمیخته است.

هر کدام از این انواع کم شنوایی ها روش های درمانی خاص خود را دارند.

اختلال در کانال خارجی گوش

اختلال در کانال خارجی گوش می تواند در اثر تجمع سرومن یا ماده قهوه ای رنگ وسک مانند ایجاد شود. همچنین گیر کردن اجسام ریز خارجی نیز می تواند می تواند باعث ایجاد کم شنوایی شود. برای درمان این اختلالات لازم است که جسمی را که باعث ایجاد بلوکه شده خارج کرد و یا شست و شوی گوش را انجام داد.

پارگی یا آسیب دیدگی پرده گوش

پارگی یا آسیب رسیدن به پرده گوش

آسیب رسیدن به پرده گوش و ایجاد پارگی در آن می تواند به دلیل در معرض صدای بلند بودن، برخورد ضربه مثل سیلی و انواع عفونت های گوش میانی ایجاد شود. پارگی پرده گوش به طور عمده و اغلب به طور خود به خودی بر طرف می شود. این بهبود به این دلیل است که بدن به جبران پارگی و ترمیم آن می پردازد. اما در بعضی بیماران بسته به بزرگی پارگی و مکان آن روی پرده گوش، بعد از گذشت دو ماه پرده نه تنها ترمیم نشده بلکه اندازه آن حتی کمی کوچکتر هم نشده است. از آنجایی که این پارگی پرده گوش می تواند باعث ایجاد کم شنوایی شود برای درمان آن باید اقدامت لازم برداشته شود.

درمان پارگی یا آسیب دیدگی پرده گوش

یکی از این روش های درمانی، جراحی تیمپانوپلاستی است. تیمپانوپلاستی نوعی جراحی کوچک است که درطی آن پارگی پرده گوش را ترمیم می کنند. علاوه بر این اگر شنوایی شناس شما مناسب ببیند استفاده از سمعک نیز روش بسیار خوب و راحتی برای جبران کم شنوایی ایجاد شده می باشد.

از دیگر اختلالاتی که در گوش میانی ممکن است ایجاد شود، انواعی از عفونت های گوش میانی مثل انواع اتیت مدیا ( از قبیل اتیت سروز، اتیت حاد ، اتیت همراه با ترشح عفونت و ...) است. برای درمان این عفونت ها نیز بستگی به میزان بروز و پیشرفت آن انواع دارو ها و آنتی بیوتیک هایی با تجویز پزشک معالج وجود دارد.

اختلالاتی که ممکن است در گوش داخلی بروز پیدا کنند از قبیل منییر، پیرگوشی و... هستند.

پیرگوشی یا کم شنوایی

پیرگوشی یا کم شنوایی مربوط به سن رایج ترین مشکلی است که به مرور زمان با افزایش سن در گوش داخلی انسان ایجاد می شود. متداول ترین نوع کاهش شنوایی ، پیر گوشی یا کاهش شنوایی مربوط به سن است. هر چه سن انسان بالا تر می رود ، سلول های مویی گوش ما مانند گذشته کار نمی کنند و دچار اختلال و از کار افتادگی می شوند و به این دلیل به مرور زمان نشانه های کم شنوایی بروز پیدا می کند.

تقریباً نیمی از افراد 75 سال یا بالاتر دچار کم شنوایی هستند.

کم شنوایی مربوط به سن نوعی از کم شنوایی حسی عصبی است ، به این معنی که از وجود اختلال در گوش داخلی و یا عصب شنوایی نشات می گیرد و به طور کلی در اثر آسیب به سلول های مویی گوش داخلی ایجاد می شود. در کنار افزایش سن ، قرار گرفتن در مکان های پر سر و با صدای بلند یکی دیگر از فاکتورهای بزرگ خطر برای این نوع کاهش شنوایی است.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600