برونشیت
برونشیت یکی از بیماریهای مربوط به ریه است که تفاوت زیادی با دیگر بیماریهای ریوی دارد. برونشیت به التهاب نایژهها در شش می گویند. برخی از افراد، در رابطه با این بیماری اطلاعات کافی ندارند و این موضوع باعث میشود که خیلی دیر متوجه علائم این بیماری شوند. برونشیت مزمن یکی از بیماری های گروه COPD یا انسدادی ریوی است. در این مقاله قصد داریم در رابطه با Bronchitis، و نحوه درمان این بیماری و جزئیات مختلف آن صحبت کنیم.برونشیت چیست؟
برونشیت به عنوان یک بیماری ریوی شناخته میشود که در آن، لولههای حامل هوا در ریه دچار التهاب میشوند و مخاط غیر طبیعیترشح میکنند. این بیماری میتواند جزء بیماریهای اذیتکننده برای کودکان و بزرگسالان باشد. احتمال بروز این بیماری هم در کودکان و هم در بزرگسالان وجود دارد و آن چیزی که اهمیت دارد، نحوه درمان و تشخیص این بیماری است.
به طور کلی، دو نوع برونشیت وجود دارد که با نام حاد و مزمن شناخته میشوند. علائم این دو بیماری با هم متفاوتاند. با این حال بهتر است قبل از هر گونه قضاوت در مورد این بیماری، به پزشک مراجعه کنید تا علائم بیماری شما به طور دقیق بررسی شود.
· برونشیت مزمن
این مدل از بیماری ریه، دارای سرفههای خلطدار است که حداقل سه ماه در سال و برای دو سال متوالی ادامه داشته باشد. سرفه و التهاب ایجاد شده در اثر این بیماری، میتوانند ناشی از مواد تحریک کننده مانند دود تنباکو و یا سایر مواد تحریک کننده باشند.
Bronchitis مزمن میتواند باعث انسداد جریان هوا در ریه شود. به همین خاطر، جزء بیماریهای انسدادی ریه است
· برونشیت حاد یا کوتاه مدت
این نوع بیماری، شایعتر از برونشیت مزمن است. معمولا در اثر عفونتهای ویروسی ایجاد میشود و دوره این بیماری بین 10 تا 14 روز است. معمولا تا هفته سوم، این بیماری درمان خواهد شد. دوره نقاهت بیماری برونشیت مزمن میتواند در اثر سیگار کشیدن، طولانی مدتتر شود.
برونشیت چگونه تشخیص داده میشود؟
به طور کلی، روشهای تشخیص Bronchitis از یک معاینه ابتدایی شروع میشود و در صورت نیاز با عکس رادیوگرافی نیز میتوان این بیماری را تشخیص داد. معمولا در ابتدای مراجعه به پزشک، تاریخچه بیمار بررسی میشود. همچنین، در رابطه با بیماریهای زمینه ای و اینکه آیا سرما خورده اید و ... از شما سوال پرسیده خواهد شد.
در صورتی که نیاز باشد، پزشک درخواست میکند که از قفسه سینه عکس رادیوگرافی گرفته شود. همچنین، میتوان برای تشخیص ویروسها درترشحات تنفسی از آزمایش خون نیز کمک گرفت. مهمترین روش برای تشخیص برونشیت، بررسی علائم این بیماری است که عبارتند از:
- سرفههای مکرر
- سرفههای خلطدار
- کمبود انرژی
- احتمالا وجود صدای خس خس سینه هنگام تنفس
- احتمالا وجود تب
- تنگی نفس
برونشیت در کودکان
برونشیت از جمله بیماریهای رایج در کودکان محسوب میشود که متاسفانه، یکی از 5 علت اصلی مراجعه کودکان به درمانگاهها و کلینیکهای پزشکی است. معمولا دلیل اصلی به وجود آمدن برونشیت در کودکان، مربوط به ویروسها است. به طوری که بیش از 90 درصد از علت این بیماری، مربوط به ویروسهایی است که بخش تحتانی ریه را درگیر میکنند. نزدیک به 10 درصد از علت این بیماری نیز مربوط به فعالیت باکتریهاست.
بیماری Bronchitis در کودکان اگرچه شایع است، اما معمولا قابل درمان بوده و مشکلی برای کودکان به وجود نمیآید. آن چیزی که اهمیت دارد این است که والدین در رابطه با علائم این بیماری در کودکان اطلاعات کافی داشته باشند تا بدانند که دقیقا باید چه زمانی به پزشک مراجعه کنند.در کودکان نیز این بیماری به دو صورت حاد و یا مزمن بروز پیدا میکند. معمولا در موارد حاد، نیازی به درمان طولانی مدت نیست، ولی در صورت مزمن بودن این بیماری، نیاز به مداخلات درمانی خاصتر افزایش پیدا میکند.
معمولا برونشیت حاد در کودکان، علائم خفیفتر مانند گلودرد، سرفههای کوتاه مدت، تب، خستگی و بی حالی دارد، ولی نوع مزمن این بیماری به همراه علائم دیگر از جمله، درد در قفسه سینه، احساس تنگی نفس و ... بروز پیدا میکند. در صورتی که علائم برونشیت حاد را در کودک خودتان مشاهده کردید، خیلی سریع او را نزد یک پزشک متخصص ریه ببرید.
تفاوت بین برونشیت و ذاتالریه
از نظم علائم، هر دو بیماری برونشیت و پنومونی (همان ذاتالریه) مشابه همدیگر هستند. هر دوی این بیماریهای مربوط به ریه، دارای علائم مختلف از جمله سرفه، خستگی در قفسه سینه و ... خواهند بود. گاهی اوقات، برونشیت میتواند به بیماری پنومونی تبدیل شود.
با وجود شباهتهای مختلف میان پنومونی(ذاتالریه) و این بیماری، تفاوتهایی میان این دو بیماری وجود دارند. بیماری Bronchitis ، لولههای برونش ریه را درگیر میکند؛ ولی در بیماری ذاتالریه، آلوئولها یا همان کیسههای هوایی تحت تاثیر قرار میگیرند.
علائم پنومونی نسبت به این بیماری ریه، شدیدتر و بحرانیتر است. به طوری که این علائم میتوانند تهدید کننده زندگی باشند. به خصوص اگر این بیماری در گروههای سنی خطر و افراد مسن اتفاق بیفتد.
رادیوگرافی برای تشخیص برونشیت
با اینکه برونشیت علائم بالینی زیادی مثل خلط و سرفه های مداوم دارد اما باز معاینه بالینی برای تشخیص این بیماری کافی نیست، بنابراین رادیوگرافی از ریه یا همان ایکس ری امکان بررسی و تشخیص دقیق این بیمار به پزشک کمک می کند. بعد از رادیوگرافی پزشک میتواند با اطمینان کامل درمان شما را شروع کند.
معمولا اگر بیمار مبتلا به بیماری برونشیت باشد رادیوگرافی برونش و تیره شدن دیواره های برونش را نشان میدهد. این تیره شدن ها ناشی از ویروس ها و باکتری است و افزایش اندازه ریه هم میتواند از نشانه های برونشیت باشد. در صورت وجود علائم برونشیت و ناتوانی بیمار بدلیل کهولت سن و یا شکستگی ها میتوانید رادیوگرافی در منزل هم انجام دهید
عکس سی تی اسکن ریه برونشیت
اگر پزشک با عکس گرفته شدن توسط رادیوگرافی(ایکس ری) موارد مشکوکی را مشاهده کند برای بررسی دقیق تر دستور انجام سی تی اسکن ریه را خواهد داد.در تصویر زیر، یک عکس سی تی اسکن مربوط به فردی که دارای بیماری برونشیت است را مشاهده میکنید. در این عکس، برخی از برونشهای ریه ملتهب شدهاند و با علامت مشخص گردیدهاند.
آیا برونشیت خطرناک است؟
برونشیت یک بیماری مربوط به ریه است که اکثر بیماران برونشیت سیگاری هستند، اولین اقدام برای درمان این بیماری تغییر سبک زندگی است.اگر دچار برونشیت مزمن شده است این بیماری قطعا برای سلامتی شما خطرناک است و باید تخت درمان پزشک قرار بگیرید و از قرارگرفتن در معرض دود سیگار یا مواد شیمیایی پرهیز کنید. بیماری های ریوی یکی از شایع ترین بیماری هایی است که منجر به مرگ می شود.
درمان برونشیت
برای درمان برونشیت، نیاز است که ابتدا نوع این بیماری تشخیص داده شود. در صورتی که افراد مبتلا به نوع حاد این بیماری باشند، احتمالا نیازی به درمان خاص نیست و میتوان از داروهای کنترل کننده تب و مخاط استفاده کرد. در صورتی که عفونت باکتریایی داشته باشید، ممکن است که پزشک از شما درخواست کند که به صورت منظم از آنتی بیوتیکها استفاده کنید.
در صورت ابتلا به برونشیت مزمن، نحوه درمان این بیماری متفاوت خواهد شد. با توجه به اینکه این بیماری، در گروه بیماریهای انسدادی ریه قرار میگیرد، به سختی درمان میشود. علائم این بیماری را میتوان با کمک داروها، مسکنها و ... کنترل کرد.
همچنین، در صورت نیاز میتوان برای درمان برونشیت مزمن، اکسیژن درمانی کرد و یا از روشهای جراحی استفاده نمود. به هر حال، پزشک بسته به شرایط بیمار و نوع بیماری، روشهای مناسب برای درمان بیمار را اتخاذ خواهد کرد.
یکی دیگر از درمان های برونشیت که یک نوع بیماری تنفسی است. انجام فیزیوتراپی تنفسی می باشد.در فیزیوتراپی تنفسی، الگوی تنفسی اصلاح می شود. عضلات تنفسی بیمار تقویت می شود که تحرک قفسه سینه افزایش یابد.
بهترین شربت برای درمان برونشیت چیست؟
یکی از دغدغهها و نگرانیهای افراد، درمان برونشیت است. درمان این بیماری، با روشهای مختلفی امکان پذیر است که در این مقاله به آنها اشاره کردیم. در موارد حاد، نیازی به انجام مداخلات درمانی پیچیده نیست و میتوان به صورت گیاهی درمان را انجام داد.شربت برای برونشیت، میتواند راهگشا و مفید باشد، ولی باز هم قبل از مصرف شربت، باید به نوع بیماری توجه شود و به پزشک مراجعه کنید. چرا که هر یک از انواع بیماریهای برونشیت، نیاز به درمان خاص خودشان را دارند. در صورت ابتلا به برونشیت حاد، میتوان از شربتهای مختلف کمک گرفت.
شربتهای گیاهی که در کشور ایران تولید میشوند، میتوانند گزینه خوبی برای درمان این بیماری باشند. به طور مثال، اکثر شربتهای مناسب برای این بیماری حاوی گیاه آویشن و پیچک هستند که اثر ضد سرفه و خلط آور دارند. این شربتها میتوانند علائم بیماری برونشیت را کاهش دهند و همچنین، باعث کاهش سرفههای خلط دار شوند.
مصرف شربت حاوی گیاهان دارویی به افرادی که نیاز به درمان غیر جراحی و خاص دارند، توصیه میشود. در صورتی که پزشک متوجه مزمن بودن بیماری شما شود، احتمال اینکه روشهای دیگری را برای درمان این بیماری تجویز کند، وجود دارد.در برخی از مواقع، به دلیل عفونی شدن این بیماری و درگیر شدن ریههای تحتانی، نیاز به مصرف آنتی بیوتیک نیز است. گاهی اوقات نیز پزشک برای جلوگیری از افت اکسیژن در ریه، درخواست استفاده از اکسیژنتراپی میکند. جالب است که بدانید، در برخی از مواقع میتوان با روشهای درمانی جدید مانند فیزیوتراپی و تقویت عضلات ریه، این بیماری را درمان کرد.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600