به توانایی داشتن حرکت مناسب در رختخواب ، تحرک رختخواب می گویند. اگر دچار بیماری یا آسیب دیدگی هستید که از نظر تحرک عملکردی با مشکل مواجه شده اید ، ممکن است برای بهبود تحرک در رختخواب خود به خدمات فیزیوتراپی نیازمند شده باشید.
متخصص فیزیوتراپی شما می تواند با شما در محیط هایی مانند کلینیک ، بیمارستان یا خانه برای بهبود تحرک در رختخواب تان، به شما کمک نماید. او ممکن است تمرینات خاصی را برای کمک به شما در بهبود توانایی برخاستن از رختخواب، ، غلت زدن و نشستن یا خوابیدن روی تخت تان به شما توصیه کند.
مشکل تحرک در رختخواب
اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حرکت دادن خود در رختخواب به طور مناسب مشکل دارید ، بهتر است که حتما با پزشک معالج خود در این باره مشورت کنید تا روش درمانی متناسب برای شما را آغاز نماید. مراجعه به یک متخصص فیزیوتراپی ممکن است به منظور یادگیری یک سری تمرینات مانند تمریناتی که در این مطلب قرار است به صورت گام به گام بیان نماییم - برای بهبود تحرک در رختخواب و بازگشت شما به سطح فعالیت طبیعی خود، بسیار مفید و ضروری باشد.
قبل از شروع این روند یا هر برنامه ی تمرینی دیگری ، با پزشک معالج خود مشورت به عمل آورید تا مطمئن شوید انجام آن برنامه ی تمرینی، برای شما بی خطر می باشد.
تمرینات بهبود تحرک در رختخواب
تمرین های تقویتی عضلات باسن برای بهبود تحرک در رختخواب:
تمرین های تقویتی عضلات باسن، تمرینات مفیدی هستند که به خوبی می توانند عضلات باسن شما بسته به شرایط فیزیکی بدن تان، را طی یک دوره ی معین جهت تحرک در رختخواب، تا حد زیادی، تقویت و آماده کنند. همچنین می توان از این تمرینات برای جلوگیری از لخته شدن خون پس از جراحی استفاده نمود. عضلات باسن شما با تمریناتی که سبب فشار دادن و شل شدن شان می شوند، مانند اسفنج عمل می کنند و خون را از ایستایی خود خارج نموده و عبور می دهند تا از لخته شدن آن جلوگیری نمایند.
برای انجام این تمرین های تقویتی ، در رختخواب خود به پشت دراز بکشید و عضلات دو طرف باسن خود را طوری به هم فشار دهید که به هیچ وجه حالت شل و آویزان نداشته باشند. عضلات باسن خود را (که گلوتئوس نامیده می شوند) فشار دهید و آنها را به مدت پنج ثانیه در همان فاز فشرده نگه دارید؛ حالف آرام آرام عضلات را شل کنید و تمرین فوق را برای ده مرتبه تکرار کنید.
تمرین فشردن مفصل ران:
عضلات مفصل ران برای بهبود داشتن توانایی حرکت دهی مناسب خود در رختخواب ضروری می باشد. تمرین فشردن مفصل ران یک تمرین قدرتی و تا حدی، مقاومتی خیلی خوب و کاربردی در این زمینه محسوب می شود که می تواند عملکرد عضلات کشاله ی ران شما را بهبود بخشد و همچنین، به بهبود حرکت دهی های رختخواب شما نیز کمک کند.
برای انجام تمرین فشردن مفصل ران ، یک توپ یا یک حوله ی حمام را تهیه نمایید. به پشت بخوابید و زانوهای خود را خم کرده و یک توپ یا حوله را بین زانوه های خم شده، قرار دهید. عضلات معده ی خود را سفت کرده ، و سپس، توپ یا حوله را به آرامی با زانو هایتان فشار دهید. روند فشار دادن را به مدت پنج ثانیه حفظ کنید و سپس آرام آرام آن را شل کنید. این تمرین فشردن مفصل ران به صورت تلاش برای نزدیک کردن هر دو ران و زانو به همدیگر را به اندازه ی ده مرتبه تکرار نمایید و سپس به سراغ تمرین بعدی برای بهبود میزان تحرک تان در بستر بروید.
چرخاندن تنه به میزانی کم و ملایم برای بهبود توانایی غلتاندن تنه تان در رختخواب:
توانایی غلتیدن در رختخواب برای کمک به شما پس از بیدار شدن در هنگام صبح و بلند شدن از تخت خواب با خیالی راحت و آسوده، از اهمیت و کاربرد فراوانی برخوردار است. برای بهبود توانایی غلتیدن ، تمرین چرخاندن تنه به میزانی کم و ملایم را انجام دهید. نحوه انجام این تمرین کاربردی به شرح زیر است:
- به پشت بخوابید و زانوهای خود را خم نمایید.
- آهسته و آرام زانوهای خود را به یک طرف بچرخانید.
- با غلتاندن هر دوی زانوها ، همزمان شانه های خود را صاف نگه دارید.
- زانوها را به حالت اولیه ی خود برگردانید و سپس به طرف مقابل بچرخید.
- این تمرین را برای ده مرتبه تکرار کنید.
اگر احیانا در نتیجه ی تمرین چرخاندن تنه به میزانی کم و ملایم، احساس کمردرد داشتید ، سریعا این تمرین را متوقف کنید و این مسئله را با پزشک معالج خود در میان بگذارید.
بلند کردن پای راست برای بهبود تحرک در رختخواب:
تمرین بلند کردن مستقیم پا می تواند به تقویت قدرت عضلات لگن شما کمک فراوانی نماید و همچنین، به شما در حرکت دهی بدن تان در رختخواب نیز کمک کند. برای انجام این تمرین ، به پشت بخوابید و یک زانو ی خود را خم کرده و زانوی دیگر خود را صاف نگه دارید. عضلات بالای ران خود را در پایی که صاف نگه داشته اید، تا جای ممکن سفت کنید و به آرامی همان پای خود را حدود سی تا چهل و پنج درجه بالا ببرید. این وضعیت را به مدت دو ثانیه نگه دارید و سپس همان پای خود را به آرامی به پایین بیاورید.
این تمرین را برای هر پا به اندازه ی ده مرتبه تکرار کنید.
با بالا بردن وزن عضلات دوقلو و چهار سر به ران یا مچ پا ، تمرین بالا بردن مستقیم پا می تواند برای بیمار، چالش برانگیزتر شود ، بنابراین فرد در پاهای خود، مقاومت را افزایش می دهد. شما همچنین می توانید برای تقویت عضلات پشتی و عضلات جانبی باسن خود ، پای صاف خود را در کنار یا نزدیک به شکم خود بیاورید و تمرین را انجام دهید. یک متخصص فیزیوتراپی می تواند به شما نشان دهد که چگونه تک تک تمرینات بالا بردن پا را به درستی انجام دهید.
تمرین پل زدن:
تمرین پل زدن، یک روش عالی برای تقویت عضلاتی است که به شما کمک می کند تا در رختخواب خود تحرک کافی و مناسبی داشته باشید. برای انجام تمرین پل زدن ، به پشت دراز بکشید و هر دو زانوی خود را خم کنید. عضلات شکم خود را درگیر نمایید و سپس باسن خود را به آرامی از روی تخت بلند کنید. هنگام بلند شدن حتماً سطح لگن خود را حفظ کنید و به مدت پنج تا ده ثانیه در این وضعیت باقی بمانید و سپس به آرامی تنه ی خود را پایین بیایید. تمرین پل زدن را برای ده مرتبه تکرار کنید.
تمرینات حرکت دهی روی تخت خواب را می توان به صورت روزانه به میزان دو تا سه مرتبه انجام داد و حتی می توان هرکدام از این تمرینات را در رختخواب انجام داد تا به بیمار در بهبود نحوه ی حرکت دهی بدن خود در حالت خوابیده یا دراز کشیده روی تخت کمک کند.
کلام پایانی:
اگر بنا به هر دلیلی، در زمینه ی حرکت دهی بدن خود روی تخت خواب یا رختخواب با مشکل مواجه هستید ، بهتر است که حتما ابتدا با پزشک معالج و سپس با یک متخصص فیزیوتراپی در این زمینه مشورت نمایید. متخصص فیزیوتراپی می تواند به شما تمریناتی خاص که برای حرکت دهی مناسب و آسان بدن خود روی تخت خواب کاربردی هستند را آموزش دهد تا به شما در بهبود تحرک عملکردی کلی و توانایی حرکت دهی مناسب در رختخواب کمک کند.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600