روماتیسم مفصلی یک بیماری مزمن و پیشرونده است که منجر به از دست رفتن عملکرد جسمی و ناتوانی قابل توجهی می شود. در حال حاضر ، هیچ درمان قطعی برای روماتیسم مفصلی وجود ندارد. بنابراین ، بیماران در معرض روشهای درمانی مختلفی در طول زندگی قرار دارند. یکی از روش های اصلی در درمان روماتیسم مفصلی فیزیوتراپی می باشد.
یکی از مؤلفه های مهم مدیریت موفقیت آمیز این بیماری ، آموزش بیماران و آگاه سازی آنها از روشهای درمانی موجود میباشد. اهداف و کاربردهای فیزیوتراپی و توانبخشی در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی جلوگیری از ناتوانی ، افزایش ظرفیت عملکردی، تسکین درد و همچنین آموزش سبک زندگی درست بیمار است.
روماتیسم مفصلی چیست؟
روماتیسم مفصلی که در زبان انگلیسی با عنوان آرتریت روماتوئید شناخته میشود نوعی اختلال التهابی مزمن است که مفاصل و حتی بخش های دیگر بدن را درگیر میکند. هنگامی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به غشایی که مفاصل شما را احاطه می کند، حمله کند.
التهاب ناشی از آن مایع مفصلی را غلیظ میکند، که در نهایت می تواند غضروف و استخوان موجود در مفصل را از بین ببرد. در ادامه تاندون ها و رباط هایی که مفصل را در کنار هم نگه می دارند ، ضعیف و کشیده می شوند. به تدریج ، استخوان فرسوده شده و مفصل شکل خود را از دست می دهد.
علائم روماتیسم مفصلی
علائم و نشانه های روماتیسم مفصلی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مفاصل گرم و متورم
- درد مفصل
- سفتی مفصل که معمولاً صبح ها و بعد از عدم تحرک بدتر می شود.
- خستگی ، تب و از دست دادن اشتها
در مراحل اولیه، روماتیسم مفصلی ابتدا روی مفاصل کوچکتر تأثیر می گذارد: خصوصاً مفاصل انگشتان دست و پا.
با پیشرفت بیماری ، علائم اغلب به مچ دست ، زانو ، مچ پا ، آرنج ، لگن و شانه ها انتشار می یابد. در بیشتر موارد ، علائم به صورت دو طرفه در مفاصل مشابه دو طرف بدن بروز میکند.
حدود 40 درصد افرادی که دچار این بیماری هستند، روماتیسم روی بخش های دیگری غیر از مفصل ها تاثیر می گذارد. از جمله:
- پوست
- چشم ها
- ریه ها
- قلب
- کلیه ها
- غدد بزاقی
- بافت عصبی
- مغز استخوان
- رگ های خونی
علائم و نشانه های روماتیسم مفصلی ممکن است شدت های متفاوت باشد.
فیزیوتراپی روماتیسم مفصلی
درمان بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید یا همان روماتیسم مفصلی هر دو نوع دارویی و غیر دارویی را دربر میگیرد. در این نوشتار به فیزیوتراپی که درمانی غیردارویی، مؤثر و بی خطر برای مدیریت روماتیسم مفصلی است، می پردازیم. اما چگونه فیزیوتراپی به کنترل علائم آرتریت روماتوئید یا همان روماتیسم مفصلی کمک می کند ؟
فیزیوتراپی تکنیکهای مختلفی در درمان روماتیسم مفصلی دارد. 2 نوع اصلی از درمان های فیزیکی شامل درمان های پسیو یا غیر فعال و درمان های اکتیو یا فعال میباشد..
درمانهای منفعل یا پسیو شامل روشهایست که فیزیوتراپیست بیشتر کارها را انجام می دهد. به عنوان مثال: ماساژ. از طرف دیگر درمانهای فعال شما را در انجام کارها درگیر می کند. به عنوان مثال: تمرینات تقویتی. هر دو نوع درمان می توانند به طور چشمگیری به کاهش درد و ورم مفاصل ناشی از روماتیسم کمک کنند.
ارزیابی فیزیوتراپی در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی
قبل از شروع درمان ، فیزیوتراپیست باید بیمار را به طور کامل ارزیابی کند. ارزیابی جسمی شامل مؤلفه های زیر است:
- ارزیابی عملکردی (به عنوان مثال ، وضعیت جابه جایی ، تجزیه و تحلیل راه رفتن ، فعالیت های زندگی روزانه.)
- دامنه حرکت مفصل (ROM) در تمامی مفاصل
- تست قدرت عضلات
- ارزیابی پوسچر یا همان وضعیت بدن
- ارزیابی عملکرد تنفسی
لازم به یادآوری است که وجود التهاب ، بی ثباتی و انقباضات ممکن است بر نتایج این ارزیابی ها و آزمایشات تأثیر بگذارد. پروسه ارزیابی به انتخاب روش درمانی می انجامد به همین دلیل بسیار ضروری و مهم می باشد، پس نیازمند زمان بیشتریست. صبورباشید و به فیزیوتراپیست خود اعتماد کنید.
روش های درمانی فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست شما بر اساس ارزیابی انجام شده و مطابق با سطح توانمندی شما یک برنامه درمانی جامع تنظیم میکند. برنامه ای که به احتمال زیاد شامل ترکیبی از درمان های فعال و غیرفعال است.
درمان پسیو یا غیرفعال برای روماتیسم مفصلی
- سرما درمانی: گردش خون را کاهش می دهد ، که در نهایت تورم را کاهش می دهد. به عنوان مثال ، ممکن است یک کمپرس سرد روی ناحیه دردناک قرار دهند.
- گرما درمانی: تنش عضلانی را کاهش می دهد و باعث می شود خون سریعتر به ناحیه دردناک سرازیر شود. به عنوان مثال ، پارچه ای مرطوب و گرم ممکن است برای تقویت گردش خون استفاده شود.
- هیدروتراپی: در جهت کاهش درد ناشی از روماتیسم مفصلی و سایر علائم، روش درمانیست که در آب انجام میشود.
- ماساژ : می تواند به کاهش کشش ماهیچه ها کمک کند و گردش خون طبیعی را تقویت کند. همچنین یک روش عالی برای کاهش استرس فرد مبتلا می باشد.
- تنس: تحریک عصب الکتریکی از راه پوست (TENS) است با مسدود کردن سیگنال های درد از رسیدن پیام های درد به نخاع جلوگیری می کند ودر نتیجه باعث کاهش درد میشود. همچنین به کاهش اسپاسم عضلات کمک می کند.
- اولتراسوند: با استفاده از امواج صوتی گرما ایجاد می کند ، که گردش خون را تقویت می کند و درد مفاصل ، التهاب و سفتی را کاهش می دهد.
درمان های فعال روماتیسم مفصلی
- تمرینات انعطاف پذیری و تقویتی: این تمرینات دامنه حرکتی را بهبود می بخشد و عضلات را تقویت می کند. یوگا و پیلاتس تمریورزش هایی هستند که در کنار این تمرینات می توانند مفید باشند.
- تمرینات هوازی: این تمرینات همراه با فشار کم می باشند اما در مدیریت علائم آرتریت روماتوئید مؤثر است. پیاده روی سبک در کنار این تمرینات می تواند بسیار مفید باشد.
فیزیوتراپیست نحوه صحیح اجرای تمرینات و تعداد تکرار آن را به شما آموزش میدهد. به عنوان مثال ، ممکن است شما نیاز به انجام چند تمرین خاص 3 بار در روز داشته باشید.
عوارض
از عوارض این بیماری می توان به افزایش خطر ابتلا به برخی از بیماری ها اشاره کرد. نظیر:
- پوکی استخوان: خود آرتریت روماتوئید به همراه برخی از داروهایی که برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می شود ممکن است شرایطی ایجاد کنند که باعث ضعف استخوان ها شود و آنها را مستعد شکستگی کند.
- عفونت ها: عفونت های خود این بیماری و بسیاری از داروهایی که برای مقابله با روماتیسم استفاده می شود می تواند سیستم ایمنی بدن را مختل کند و منجر به افزایش عفونت ها شود.
- مشکلات قلبی
- خشکی چشم و دهان
- بیماری های ریه: آرتریت روماتوئید خطر التهاب و زخم بافت ریه را افزایش می دهند.
- لنفوم: احتمال ابتلا به گروهی از سرطانهای خون که در سیستم لنفاوی بروز می کنند.
عوامل خطر
عواملی که ممکن است خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را افزایش دهند عبارتند از:
- جنس: احتمال ابتلا به روماتیسم مفصلی در زنان نسبت به مردان بیشتر است.
- سن: آرتریت روماتوئید در هر سنی ممکن است رخ دهد ، اما بیشتر در سنین میانسالی شروع می شود.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما مبتلا به روماتیسم مفصلی است ، ممکن است خطر ابتلا به این بیماری بیشتر شود.
- استعمال سیگار: خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش می دهد ، به خصوص اگر از لحاظ ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری باشید. به نظر می رسد که سیگار کشیدن با شدت بیشتر بیماری رابطه مستقیم دارد.
- قرار گرفتن در معرض موادی مانند آزبست یا سیلیس: ممکن است خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش دهد.
- چاقی: به ویژه خانمهای 55 ساله و جوانتر که دچار اضافه وزن و چاقی هستند بیشتر در معرض خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی اند.
فیزیوتراپی روماتیسم مفصلی در منزل
تعداد جلسات فیزیوتراپی برای درمان این بیماری ممکن است طولانی باشد. از این رو ممکن است برای بیمار بسیار طاقت فرسا باشد که جلسات زیادی به کلینیک مراجعه کند. به این منظور فیزیوتراپی در منزل برای وی گزینه بهتری است. علاوه بر صرفه جویی در وقت و هزینه، فیزیوتراپی روماتیسم مفصلی در منزل با آرامش بیشتر انجام می شود. که این بی استرس بودن همانطور که پیشتر ذکر شد در روند درمان بسیار موثر است.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600