کم شنوایی شدید و یا ناشنوایی کامل در یک گوش که به طور ناگهانی اتفاق بیفتد، از علائم رایج سکته گوش می باشند. سکته گوش به عنوان کاهش شنوایی حسی- عصبی ناگهانی نیز شناخته می شود. این در صورتی است که اکثر افرادی که به سکته گوش دچار شدند اذعان داشتند که این کم شنوایی شدید یا ناشنوایی کامل که در یکی از گوش های شان رخ داده در کمتر از سه روز به این حد رسیده است و بسیاری از افراد بیان کردند که هنگام بیدار شدن از خواب صبح گاهی متوجه ناشنوایی یا کم شنوایی شدیدی در گوش خود شده اند.
زمان طلایی درمان کم شنوایی
علاوه بر این، ممکن است این افراد نشانه هایی از سرگیجه و عدم تعادل، وزوز گوش و گوش درد را در خود مشاهده کنند. در مراحل اولیه، ممکن است بسیاری افراد این علائم را جدی نگیرند زیرا ممکن است تصور کنند مشکلات پیش آمده در سیستم شنوایی شان فقط به دلیل انسداد مجرای خارجی گوش ناشی از تجمع و انباشته شدن موم گوش است. (موم گوش ماده چسبنده زرد یا قهوه ای رنگی است که توسط سلول های چربی گوش خارجی تولید می شود که خاصیت باکتری زدایی و وظیفه حفاظت از گوش و جلوگیری از ورود حشرات و اجسام خارجی می شود). حتی ممکن است برخی تصور کنند که این مشکلات پس از مدتی از بین می روند ، بنابراین زمان مراجعه به کلینیک های شنوایی شناسی را به تاخیر می اندازند. اما نکته بسیار مهم در این است که کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی یک وضعیت و اختلال اضطراری تلقی می شود و دو هفته اول پس از شروع بیماری ، دوره طلایی درمان است. به این معنا که هر چقدر زودتر برای درمان اقدام شود درمان سریع تر، راحت تر و کامل تر خواهد بود. پس از تشخیص علت ایجاد ناشنوایی ، بیماران باید در اسرع وقت به دنبال مشاوره و راه های درمانی از شنوایی شناس باشند. در صورت عدم پیگیری برای درمان به موقع و مناسب ، بازیابی شنوایی از دست رفته برای بیماران دشوار می شود. در بدترین حالت، این وضعیت حتی ممکن است به ناشنوایی دائمی منجر شود و هیچ گاه شنوایی فرد به سطح و وضعیت قبلی باز نگردد.
علت بروز سکته گوش چیست؟
عده ای گمان می کنند که سکته گوش تنها در افراد مسن اتفاق می افتد اما نتایج تحقیقات آماری انجام شده به صراحت نشان می دهد که اساساً ، همه در ابتلا به سکته گوش شانس برابر دارند و احتمال ابتلا به سکته گوش در همه افراد یکسان است. دلایل سکته گوش ناشناخته مانده است و هنوز به طور قطعی علت مشخصی برای بروز آن پیدا نکرده اند. با این حال ، به طور کلی مشخص شده است که توسط عفونت های ویروسی ایجاد می شود که به اعصاب شنوایی یا گوش داخلی حمله می کند. به عنوان مثال ، هرپس زوستر و آنفلوانزا ممکن است منجر به کاهش شنوایی ناگهانی شوند. دلیل دیگر سکته گوش انسداد عروق گوش داخلی است که مکانیسم بروز این نوع سکته شبیه به سکته مغزی است. با انسداد عروق گوش داخلی اعصاب شنوایی به دلیل خونرسانی غیر طبیعی آسیب می بینند.
دلایلی که باعث ایجاد سکته گوش می شوند؟
- اختلالات خودایمنی و تومور ها می توانند به ندرت باعث سکته گوش شوند.
- یکی دیگر از عواملی که به ندرت ممکن است باعث سکته گوش یا ناشنوایی ناگهانی شود، موضوع و عنوان جدیدی است که به تازگی سراسر جهان را درگیر خود کرده است (COVID-19).
آیا ویروس کرونا باعث ایجاد کم شنوایی ناگهانی یا سکته گوش می شود؟
COVID-19، یا ویروس کرونا که در عصر حاضر باعث مرگ میلیون ها نفر بر اثر ابتلا به آن شده است، علاوه بر این می تواند باعث بسیاری از عوارض طولانی مدت از جمله آسیب قلبی ، آسیب ریوی و اختلالات عصبی شود. یکی از زمینه هایی که در حال حاضر تحقیقات گسترده بر آن انجام می شود این است که آیا ویروس کرونا می تواند باعث ایجاد کم شنوایی ناگهانی و یا سایر اختلالات در سیستم شنوایی شود یا خیر؟
ما می دانیم که انواع مختلفی از عفونت های ویروسی و باکتریایی می توانند باعث کاهش شنوایی ناگهانی شوند. اما به نظر نمی رسد که نمونه های قبلی ویروس های کرونا که باعث شیوع همه گیر شده اند ، مانند SARS و MERS ، مشکلات شنوایی ایجاد کنند. در مورد SARS-CoV-2 ، ویروس کرونا که اکنون باعث ایجاد همه گیری جهانی شده است اما فرق می کند زیرا نمونه های از ایجاد کم شنوایی ناگهانی و وزوز گوش در اثر ابتلا به کرونا گزارش شده است که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
کاهش شنوایی ناگهانی به عنوان یک علامت اولیه
بر اساس گزارشات منتشر شده، نشان داده شده است که ویروس کرونا می تواند به ندرت باعث ایجاد ناشنوایی و یا کم شنوایی ناگهانی شود و در بعضی موارد بیماران کم شنوایی ناگهانی از علائم ابتلا به ویروس کرونا بوده است.
در گزارشی در ژوئن سال 2020 ، چندین بیمار ایرانی گزارش کردند که پس از ابتلا به ویروس کرونا مبتلا به کم شنوایی ناگهانی یک طرفه و همچنین حملات سرگیجه شده اند. در گزارش دیگری در مورد ارتباط کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی و COVID-19 ، بیماری از مصر به کم شنوایی ناگهانی مبتلا شده بود و پس از انجام تست کرونا، مشخص شد که این بیمار به کرونا مبتلا شده است. بنابراین طبق نمونه ها و گزارشات منتشر شده ویروس کویید 19 نیز می تواند به ندرت باعث ایجاد کم شنوایی ناگهانی شود. نکته مهم در درمان کم شنوایی ناگهانی پیگیری سریع و به موقع برای انجام اقدامات درمانی است زیرا هر چه مراحل تشخیص و گام های درمانی سریع تر انجام شوند، روند درمان و بهبودی راحت تر و سریع تر و قطعی تر خواهد بود.
سکته گوش چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر چه در بیشتر موارد بالینی نمی توان علل واقعی را شناسایی کرد ، اما متخصصان شنوایی معمولاً ابتدا کانال گوش خارجی بیماران را بررسی می کنند تا احتمال بیماری هایی مانند آسیب لاله گوش را رد کنند. سپس به بررسی کامل سیستم شنوایی می پردازند. به طور کلی اگر سطح شنوایی فرد نسبت به روز های قبل بیش از 30 یا 40 دسیبل تفاوت پیدا کرده باشد، تشخیص داده می شود که فرد به کم شنوایی ناگهانی دچار شده است. البته گفته ها و شرحیات خود بیمار از شرح حال خود و نحوه بروز کم شنوایی نقش بسیار زیادی در تشخیص عارضه و درمان آن دارد.
چگونه می توان از سکته گوش جلوگیری کرد؟
زندگی سالم. بیماران مبتلا به بیماری های مزمن و افرادی که ایمنی کمتری دارند، بیشتر در معرض سکته های گوش قرار دارند. عادات خوب زندگی ، تغذیه سالم و خواب کافی برای کاهش خطر ابتلا به بیماری ضروری است.
پیشگیری از آنفلوانزا
از آنجا که برخی موارد سکته گوش در اثر ابتلا به آنفولانزا است ، توجه بیشتر به پیشگیری از آنفلوانزا می تواند احتمال ابتلا به سکته گوش را کاهش دهد.
حفظ ثبات عاطفی
بی ثباتی عاطفی می تواند باعث عدم تعادل در تنظیم مایع عصبی هومورال در بدن شود و در نتیجه بر گردش خون در گوش تأثیر بگذارد. بنابراین ، داشتن روحیه آرام و جلوگیری از نوسانات عاطفی مهم است.
درمان سکته گوش
درمان سکته گوش به طور عمده شامل تجویز استروئیدهای خوراکی است که به کاهش التهاب کمک می کند. داروهای ضد ویروسی و گشاد کننده عروق نیز ممکن است برای بهبود خونرسانی به گوش تجویز شود. علاوه بر این تزریق کورتیکواستروئید در پرده گوش یکی از روش های درمانی موثر ناشنوایی ناگهانی می باشد. در مطالعات بالینی که بر روی 15 بیماری که به کم شنوایی حسی عصبی یک طرفه ناگهانی مبتلا بوند مشخص شد که در در 3/33 درصد از مبتلایان مرد بهبودی جزئی و در 3/33 درصد بهبودی کامل صورت گرفت. درصد بهبودی جزئی در زنان مبتلا به ناشنوایی ناگهانی 6/18 درصد و بهبودی کامل به میزان 50 درصد بود. در این راستا مشخص شد که هر چه شدت کم شنوایی بیشتر باشد درصد بهبودی کمتر است و هر چه برای درمان زودتر و سریع تر اقدام شود درصد بهبودی بیشتر است.
اگر با مصرف این دارو ها اختلال در سیستم شنوایی حل نشد و بیمار نتوانست شنوایی قبلی خود را باز یابد. ممکن است پزشک معالج بیمار معاینه تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) را برای بیماران ترتیب دهند تا بتواند تشخیص دهد که ناشنوایی ناگهانی ایجاد شده در نتیجه وجود تومور است یا خیر.
همانطور که در ابتدای مطلب گفته شد عمدتا علت بروز سکته گوش ناشناخته باقی می ماند بنابر این ممکن است یک شیوه درمانی برای گروهی از افراد نتیجه بسیار خوبی بدهد اما همان راه درمانی برای گروه دیگری از مبتلایان نتیجه قابل قبولی نداشته باشد. برای افزایش احتمال بهبودی و بازیابی شنوایی قبلی بسیار ضروری است که افراد پس از ابتلا به سکته گوش سریعا با متخصصان شنوایی سنجی مشورت کنند و اقدامات درمانی ضروری و مناسب سریعا انجام شود. و یا از خدمات شنوایی سنجی هوم ویزیت میتوانید استفاده کنید.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600