شکستگی مچ پا قادر است تا توانایی شما را در انجام فعالیت های اساسی مانند دویدن و راه رفتن به شدت محدود سازد. این آسیب دردناک می تواند سبب از دست دادن قدرت اندام تحتانی ، محدودیت دامنه ی حرکتی و بروز درد در فرد شود. این اختلالات می توانند انجام فعالیت های عادی روزمره ی زندگی شما را دشوار یا غیرممکن سازند.
ممکن است شما پس از شکستگی مچ پا، از خدمات فیزیوتراپی در این زمینه بهره مند شوید تا به شما در بهبود کامل تحرک عملکردی و بازگشت تان به سطح فعالیت سابق خود کمک کند.
علائم و علت های بروز شکستگی در ناحیه ی مچ پا:
مچ پای شما مفصلی است که در آن، استخوان تالوس پا (از استخوان های مچ پا) و درشت نی (استخوان ساق پا) و ساق پا، به هم متصل شده اند و حرکت می کنند. ضربه در این ناحیه می تواند سبب شکستن هر یک یا همه ی این استخوان ها شود و معمولاً درد قابل توجهی بلافاصله پس از آسیب ایجاد می شود و فرد مجروح را شدیدا آزار می دهد.
شکستگی مچ پا تقریباً همیشه در طول یک رویداد آسیب زا به بدن رخ می دهد. تصادفات رانندگی ، زمین خوردن و آسیب های ورزشی همگی می توانند منجر به شکستگی مچ پا شوند. از علائم رایج شکستگی مچ پا می توان مواردی مانند تورم ، درد ، کبودی و ناتوانی در تحمل وزن بر روی مچ پای شکسته شده را نام برد. اگر احیانا مشکوک به شکستگی استخوان در ناحیه ی مچ پا هستید ، در اولین فرصت، شما باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. عدم انجام این کار یا سهل انگاری درآن، ممکن است منجر به از دست دادن بخش قابل توجهی از عملکرد شما بشود.
درمان شکستگی در ناحیه ی مچ پا :
در حالی که در بیمارستان به دنبال درمان هرچه سریع تر شکستگی مچ پا و یا دست کم، کاهش درد آن هستید ، پزشک ممکن است سعی کند تا شکستگی را کاهش دهد. باید بیان کنیم که کاهش شکستگی، اصطلاحی است که برای توصیف چگونگی ثبات دهی یا ثابت شدن استخوان پس از شکستگی استفاده می گردد. تکه های استخوان باید در مجاورت یکدیگر قرار گیرند تا بهبودی به خوبی حاصل شود. کاهش شکستگی، برای اطمینان از بهبود صحیح استخوان و جلوگیری از از دست دادن عملکرد یا تغییر شکل دائمی (اصطلاحا دفورمیتی) بسیار حیاتی است.
پس از کاهش شکستگی مچ پا ، مچ پای شما به احتمال زیاد در داخل یک گچ قرار می گیرد. این کار سبب می شود تا مچ پا در راستا و موقعیتی مناسب و ایمن، بی حرکت شود و به استخوان ها اجازه می دهد به درستی ترمیم گردند. در بسیاری از مواقع پس از شکستگی مچ پا ، شما برای راه رفتن، به نوعی وسیله ی کمکی نیاز دارید. همچنین ممکن است پزشک، محدودیت های خاصی را برای تحمل وزن روی پای آسیب دیده، برای شما درنظر بگیرد و احتمالا برای شما دستور فیزیوتراپی برای مچ پا بنویسد. حتماً از پزشک خود در خصوص این که تا چه میزان مجاز هستید که وزن خود را روی مچ پایتان بگذارید تا بهبود یابد، سوال نمایید.
فیزیوتراپی برای درمان مچ پای شکسته شده:
هنگامی که شکستگی شما کاهش می یابد و به وضعیتی پایدار می رسد، ممکن است از طرف پزشک معالج خود، به فیزیوتراپی ارجاع داده شوید تا دست کم، نحوه ی استفاده از یک وسیله ی کمکی مانند عصا ، کراچ یا واکر را بیاموزید. فیزیوتراپیست شما همچنین باید بتواند به شما در درک محدودیت های تحمل وزن تان کمک نماید. ممکن است تمرینات ملایمی برای عضلات زانو و لگن انجام شود تا اطمینان حاصل گردد که گروه های عضلانی که به شما در راه رفتن کمک می کنند ،در حین بهبود شکستگی، دچار ضعف و نا کارآمدی نشوند. اگر پای آسیب دیده ی شما در داخل گچ یا بریس قرار دارد، به احتمال زیاد، فیزیوتراپیست، فعلا تمریناتی را برای تقویت مفاصل و دامنه ی حرکتی مچ پای شما انجام نمی دهد.
پس از بهبودی مچ پای شکسته شده، پزشک گچ را برداشته و به شما اجازه می دهد تا وزن بیشتری روی مچ پای خود تحمل کنید. ممکن است در روزها و هفته های ابتدایی پس از برداشتن گچ یا برس از پا، از یک وسیله ی کمکی مانند عصای معمولی یا چهار پایه ای برای راه رفتن استفاده نمایید.
ارزیابی مچ پای شکسته توسط فیزیوتراپیست:
در این مرحله ، فیزیوتراپیست شما می تواند مچ پای شما را به طور کامل ارزیابی کند تا بتواند اهداف درمانی و در نهایت، برنامه ی درمانی متناسبی برای بهبود شرایط مچ پای شما تعیین و تدوین کند. مواردی که فیزیوتراپیست طی ارزیابی مچ پا در نظر می گیرد، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- میزان درد
- راه رفتن
- دامنه ی حرکتی
- تورم
- استحکام - قدرت
- در صورت انجام عمل جراحی تثبیت داخلی باز (ORIF) ، ارزیابی اسکار نیز انجام می شود
پس از ارزیابی کامل ، فیزیوتراپیست شما می تواند روند توانبخشی را آغاز کند. او ممکن است از روش های درمانی خاصی مانند استفاده از گرما ، یخ یا تحریکات الکتریکی برای درمان تورم یا درد مچ پای شما استفاده نماید.
تمرینات درمانی فیزیوتراپی:
برنامه ی تمرینات شکستگی مچ پا حتما باید جزء اصلی توانبخشی مچ پا بعد از رخ دادن شکستگی محسوب شود . حتما دستورالعمل های فیزیوتراپیست خود را از نزدیک دنبال کنید و در صورت داشتن هرگونه ابهام یا سوالی در خصوص روند درمان و میزان و مدت زمان لازم برای بهبودی تان، از فیزیوتراپیست خود بپرسید.
تمرینات توانبخشی مناسب برای شکستگی مچ پا:
- تمریناتی برای بهبود و افزایش دامنه ی حرکتی مچ پا
- تمریناتی برای تقویت قوزک پا
- تمرینات مفصل ران و زانو (برای کمک به بهبود توانایی راه رفتن)
- تمرینات تعادلی و حس عمقی
- برای بهبود تحرک عملکردی و توانایی راه رفتن، انجام منظم تمرینات ورزشی را فراموش نکنید
به احتمال زیاد، فیزیوتراپیست از شما خواهد خواست تا یک برنامه ی ورزشی خانگی برای مچ پای شکسته ی خود انجام دهید. این برنامه ممکن است تا چند ماه پس از توقف روند فیزیوتراپی تان نیز ادامه یابد و چه بسا این برنامه، ممکن است جزء مهمی در موفقیت شما طی روند توانبخشی در طولانی مدت باشد
قانون ولف در ارتوپدی
در ارتوپدی قانونی داریم تحت عنوان قانون ولف (Wolff's law)؛ این قانون بیان می دارد که استخوان انسان، در پاسخ به استرسی که بر آن وارد می شود ، رشد کرده و بازسازی می گردد. فیزیوتراپیست شما می تواند تمریناتی را تجویز نماید که میزان استرس مناسبی را در جهت صحیح اعمال می کند تا اطمینان حاصل گردد که حداکثر میزان بهبودی در استخوان یا استخوان های شکسته شده رخ می دهد و روند بهبودی شکستگی مچ پای شما به درستی عمل خواهد نمود.
تمرین راه رفتن پس از شکستگی مچ پا
تمرین راه رفتن پس از شکستگی مچ پا نیز، تمرین بسیار مهمی خواهد بود. فیزیوتراپیست شما می تواند به شما در یادگیری استفاده از یک وسیله ی کمکی در راه رفتن مستقل تان کمک نماید.
اگر با هدف کاهش شکستگی مچ پا، تحت جراحی قرار گرفته اید ، ممکن است در اطراف برش جراحی، بافت اسکار(محل جوش خوردن زخمها که در اثر تصادفات، اعمال جراحی و بیماریها ایجاد میشوند) وجود داشته باشد. فیزیوتراپیست شما می تواند ماساژ و تحریکات بافت اسکار را برای کمک به بهبود تحرک در ناحیه ی اسکار انجام دهد. او همچنین می تواند به شما چگونگی انجام تکنیک های ماساژ اسکار به تنهایی را آموزش دهد.
روند فیزیوتراپی در شکستگی مچ پا چقدر طول خواهد کشید؟
در هر عارضه ای، میزان و مدت زمان بهبودی و مداوای هر فرد، با دیگری متفاوت است و در واقع، نمی توان برای همه ی انسان ها، در این زمینه، یک نسخه ی همگانی پیچید . آسیب شکستگی مچ پا نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد. فیزیوتراپیست شما باید پیش آگهی کلی خود را با توانبخشی شکستگی مچ پا با شما در میان بگذارد. معمولاً این پیش آگهی، به میزان حرکت مچ پای شما در اولین روز های آغاز روند توانبخشی تان بستگی دارد.
به طور کلی، روند فیزیوتراپی برای درمان شکستگی مچ پا حدود شش تا هشت هفته به طول می انجامد. بسته به میزان و شدت آسیب مچ پای شما ، ممکن است روند توانبخشی شما توسط فیزیوتراپی، کوتاه تر یا طولانی تر شود. ادامه ی تمرینات منظم ورزشی در منزل، بخشی بسیار مهم از توانبخشی شما می باشد و باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید. کوشا بودن در این زمینه، می تواند به شما در بازیابی عملکرد و بازگشت به سطح فعالیت هایی که از دست داده اید کمک شایانی کند.
خلاصه و جمع بندی
شکستگی مچ پا، حادثه ای است که می تواند منجر به از دست دادن بخش قابل توجهی از عملکرد شما شود و توانایی تان را برای فعالیت هایی مانند راه رفتن ، دویدن یا شرکت کردن در کار و فعالیت های تفریحی، آن هم به صورت کامل، محدود سازد. شرکت کردن مداوم و منظم در جلسات فیزیوتراپی پس از شکستگی مچ پا می تواند به شما در بهبود تحرک به میزان فراوانی کمک کرده و به شما این امکان را دهد تا با خیال راحت بتوانید تا حد زیادی، به فعالیت ها و عملکرد های طبیعی خود بازگردید.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600