عمل جراحی تعویض مفصل لگن هنگامی باید انجام شود، که درد لگن به حدی برسد که قابل تحمل و کنترل نبوده و همچنین با روشهای درمانی، به غیر از جراحی هم بیمار بهبود پیدا نکند. پزشک در عمل جراحی تعویض مفصل لگن، سطح مفصل آسیب دیده را برداشته و آن را با یک پروتز مصنوعی تعویض میکند. موفقیتآمیز بودن این عمل جراحی تا حدود زیادی به دوره توان بخشی بعد از آن بستگی دارد. به همین دلیل در این مطلب به فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن می پردازیم.
علائمی که به انجام عمل جراحی تعویض مفصل لگن منتهی میشوند:
بیمارانی که با علائم ورم شدید، درد و سفتی مفصل مواجه میشوند. همچنین ممکن است، درد در ناحیه جلو، پشت یا اطراف لگن، کشاله ران، و یا گاهی اوقات در ناحیه زانو، ماهیچه ساق پا، قوزک یا کف پا هم احساس شود. این علائم معمولاً با انجام فعالیت هایی که نیازمند وارد کردن فشار زیاد به بدن هستند، تشدید میشوند. مانند: ایستادن برای مدت طولانی، خم شدن زیاد، صاف کردن یا پیچاندن لگن، بالا رفتن از پله ها، زانو زدن و...بیمار در این شرایط با مشکلاتی مانند: سوار شدن ماشین یا رفتن رخت خواب و خارج شدن از آنها مواجه میشود. علاوه براین، ممکن است بیمار فقط بتواند با یک پا راه برود و همچنین یا به خاطر درد زیاد نتواند وزن خود را تحمل کند. این علائم ممکن است، با استراحت کردن افزایش پیدا کرده و به صورت گرفتگی، درد یا سفتی در اکثر مواقع در طول روز یا شب احساس شود.
تعویض مفصل لگن و فیزیوتراپی
عمل جراحی تعویض مفصل لگن معمولاً با بی هوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام میشود، این عمل به 2 تا 4 ساعت زمان نیاز دارد. مصرف داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها قبل از عمل جراحی برای بیمار تجویز میشود با تجویز این دارو میتوان از عوارض بالقوه احتمالی مانند عفونت جلوگیری کرد.
برای این عمل جراحی لازم است، یک شکاف 20 تا 30 سانتی متری در قسمت بالای لگن انجام شود. بافت های نرم مانند عضله برداشته میشوند، تا دسترسی به مفصل لگن آسان تر شود. با انجام این کار میتوان سطوح آسیب دیده مفصل را در نواحی حفره استابولوم(حفره ای در استخوان لگن که استخوان ران به آن متصل میشود و مفصل ران و لگن را تشکیل می دهد) و فمور(استخوان ران) را خارج کرد. پس از آن پروتز در محل مورد نظر قرار گرفته و با استفاده از چسب مخصوص در محل تثبیت میشود. همچنین میتوان با استفاده از یک روش دیگر پروتز را بدون نیاز به چسب و با استفاده از منافذ میکروسکوپی در محل قرار داده و شرایط رشد عادی استخوان فیمور در پروتز را امکان پذیر کرد.
در عمل جراحی تعویض مفصل لگن اکثر اوقات از مواد پلاستیکی یا فلزی برای تعویض حفره لگن استفاده میشود. سپس از یک لوله مخصوص برای خارج کردن ترشحات زخم استفاده شده و به بیمار برای ادرار کردن سوند وصل میشود. پس از آن زخم با بخیه یا گیره های مخصوص طی چند روز بسته میشود. این عمل جراحی معمولاً به 3 تا 5 روز بستری در بیمارستان نیاز دارد. البته این شرایط برای هر بیماری با توجه به میزان بهبودی پس از عمل جراحی متفاوت است.
فیزیوتراپی بعد از تعویض مفصل لگن
تمرینات فیزیوتراپی معمولاً یک روز پس از عمل جراحی تعویض مفصل لگن انجام میشود، به همین دلیل تا چند روز باید با عصا، واکر یا عصای زیربغل راه بروید. تمرینات فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن معمولا تا چند ماه و چند هفته پس از انجام عمل جراحی ادامه خواهد داشت. این که چه موقع میتوانید فعالیت های روزانه خود را انجام دهید، به عوامل مختلفی بستگی دارد که برخی از آنها عبارتند از: سن، وضعیت سلامت عمومی، قدرت عضلانی شما و وضعیت مفاصل. متخصصین کلینیک توان بخشی و فیزیوتراپی با انجام جدیدترین روشهای درمان توان بخشی مناسب هر بیمار را تجویز خواهند کرد، که به بهبود بیمار کمک میکند.
مزایایی ورزش بعد از عمل تعویض مفصل لگن
تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی تعویض مفصل لگن پس از عمل جراحی به بهبود سریع تر، بازیابی حرکتی و قدرت مفصل لگن شما کمک میکند. انجام تمرینات ورزشی باعث میشود:
- میتوانید خواب بهتری داشته باشید.
- از لخته شدن خون جلوگیری میکند.
- حفظ تعادل در شما بهتر انجام میشود.
- بسیاری از دردها کاهش پیدا میکند.
- توانایی شما برای انجام فعالیت های مختلف افزایش پیدا میکند.
- از یبوست هم جلوگیری میکند.
ورزش بعد از عمل تعویض مفصل لگن
در روزهای اول پس از عمل جراحی با رعایت و انجام این نکات، درد شما در بلند مدت کم کم کاهش پیدا میکند. به اندازه کافی بخوابید وهمچنین باید بتوانید حرکات روده خود را به طور منظم حفظ کنید. تمرینات ورزشی در سه هفته اول، بر حرکات لگن و افزایش مدت زمان ایستادن و راه رفتن تأکید دارد.
- حرکت دادن به پا توسط خود بیمار
- انجام فعالیت هایی مانند: نشستن و برخاستن باید توسط خود بیمار و بدون کمک انجام شود.
- قدم زدن در منزل با استفاده از واکر، عصا و عصای زیر بغل
- بالا رفتن از پلهها با کمک عصا و عصای زیربغل
محدودیت های بعد از تعویض مفصل لگن
حرکاتی که نباید پس از عمل جراحی تعویض مفصل لگن انجام دهید، شامل:
- خم کردن بیش از نود درجه ران
- خم شدن رو به جلوی بیش از نود درجه، مثلا نباید بیمار برای پوشیدن جوراب یا کفش رو به جلو خم شود.
- از قرار دادن پا روی پا جلوگیری شود، به طوری که پای عمل شده روی پای دیگر قرار نگیرد.
- از چرخش به داخل، پای عمل شده اجتناب کنید.
عوارض تعویض مفصل لگن
هنگامی که ناحیه لگن و زخم های جراحی را لمس میکنید، معمولا احساس درد و سوزش خواهید کرد. همچنین افزایش دمای داخل بافت بدن هم یکی از مشکلاتی است که بیمار در این زمان تحمل میکند. علاوه بر این ممکن است بیمار در لگن خود احساس ضعیف شدن یا بی ثباتی پیدا کند و گاهی اوقات با انجام بعضی حرکات، احساس فروریختن در لگن ایجاد شود. همچنین کبودی، مورمور، یا بی حسی هم ممکن است در بین بیمارانی که مشکلی در مفصل لگن دارند، باشد، اما شدت این علائم برای هر بیماری متفاوت است.
نحوه خوابیدن بعد از تعویض مفصل لگن
بعد از جراحی تعویض مفصل لگن برای خوابیدن و دراز کشیدن باید به نکات زیر توجه کنید:
- هنگام خوابیدن و وقتی که در رختخوابتان دراز کشیدهاید، زمانی که میخواهید لبه پتو را بگیرید و آن را روی خود بکشید، نباید رو به جلو خم شوید و لازم است شخص دیگری این کار را برای شما انجام دهد.
- بهترین نوع خواب در این موقعیت به پشت است، البته هنگام خوابیدن به پشت تا 6 هفته باید یک بالشت را بین ساق هایتان قرار دهید، تا ران ها کمی از یکدیگر فاصله داشته باشند.
- نباید بعد از جراحی به شکم بخوابید، مگر به توصیه پزشک باشد.
- لازم نیست در زمان خواب بالشها را زیر زانو قرار دهید.
- به هر حالتی که خوابیدهاید از چرخاندن شست پا به سمت داخل جلوگیری کنید.
- بیمار تا 2 ماه بعد از جراحی نباید بر روی سمت عمل شده بخوابد.
- شما این امکان را دارید تا به طرف دیگری بخوابید، اما در زمان خواب نباید زانوهای شما به یکدیگر نزدیک شوند، بنابراین باید از یک بالشتک برای قرار دادن در بین دو زانو استفاده کنید.
- همچنین باید مراقب باشید که زانوی بالایی شما بر روی بالشت قرار بگیرد. چون زانوی بالایی به تدریج به سمت جلو حرکت میکند. که این وضعیت بسیار خطرناک بوده و احتمال در رفتگی مفصل را افزایش میدهد.
2 مورد از حالت های صحیح خواب:
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600