روتاتور کاف (rotator cuff) در واقع گروهی از ماهیچه‌ها و تاندون‌ها است که مفصل شانه را احاطه کرده و سر استخوان فوقانی بازوی شما را محکم در حفره کم‌عمق شانه نگه می‌دارد. آسیب به تاندون‌های این ناحیه می‌تواند باعث بروز درد شانه شود که اغلب شدت آن با کشیدگی بازو در حین انجام فعالیت‌های روزانه بدتر می‌شود. هرگونه آسیب به تاندون‎های شانه (مثل کشیدگی تاندون شانه) معمولا با التهاب، تحریک و پارگی‌های میکروسکوپی تاندون همراه است. به التهاب تاندون روتاتور کاف، سندرم گیرافتادگی شانه نیز گفته می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به این سندرم می‌توانند بعد از کنترل علائم توسط پزشک و با انجام تمرینات فیزیوتراپی کشیدگی تاندون شانه تحت نظر فیزیوتراپ که انعطاف‌پذیری و قدرت عضلات اطراف مفصل شانه را بهبود می‌بخشند، به‌راحتی به فعالیت‌های خود بازگردند.

علت کشیدگی تاندون شانه

کشیدگی تاندون شانه می‌تواند در اثر این مساله رخ دهد که شانه خود را برای مدتی طولانی در یک وضعیت نگه داشته‌اید و یا در فعالیت‌های سنگینی شرکت کرده‌اید که نیاز به بالا بردن مکرر بازو بر روی سر است. به‌همین‌دلیل بروز این عارضه در ورزشکاران حرفه‌ای ورزش‌های شنا، تنیس و پرتاب وزنه و حتی نقاشان و نجاران بسیار رایج می‌باشد. با توجه به اینکه در این وضعیت امکان تحرک وجود ندارد؛ پزشکان متخصص فیزیوتراپی و طب فیزیکی حاضر در هوم ویزیت می‌توانند در منزل شما را ویزیت کنند و بهترین راهکار درمانی را خدمت شما ارائه دهند. بدین‌شکل از شلوغی مراکز درمانی بخصوص در شرایط فعلی همه‌گیری ویروس کرونا خلاص می‌شوید و اگر نیاز به فیزیوتراپی باشد، در منزل تمرینات خود را تحت نظر فیزیوتراپیست‌های ماهر هوم ویزیت انجام خواهید داد.

کشیدگی و پارگی تاندون شانه

علاوه بر آسیب قابل توجه به شانه، گاهی نیز کشیدگی تاندون شانه بدون هیچ دلیل مشخصی در اثر تحلیل تدریجی یا ساییدگی و پارگی بافت تاندون در افراد بالای 60 سال بروز می‌کند. در مواردی حتی در اثر شدت بالای آسیب‌دیدگی، کشیدگی به پارگی تاندون شانه منجر می‌شود که در این شرایط نیاز به ارزیابی سریع پزشکی است تا در مورد ضرورت جراحی بحث شود. اصولا پارگی‌های گسترده تاندون شانه قابل رفع نیستند و پیوند تاندون‌ جایگزین تنها راه ممکن است. البته در موارد نادری، سابقه خانوادگی و ژنتیک نیز فرد را مستعد کشیدگی و پارگی تاندون شانه می‌کند.

التهاب تاندون شانه

التهاب تاندون شانه

درحالی‌که ممکن است علائم اولیه التهاب تاندون شانه با استراحت برطرف شوند، اما در اکثر موارد با گذشت زمان بدتر می‌شوند. از علائم التهاب تاندون شانه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • درد و تورم در ناحیه جلوی شانه و کنار بازو
  • درد ناشی از بالا و پایین آوردن بازو
  • صداهای غیرطبیعی هنگام بلند کردن بازو
  • گرفتگی و اسپاسم ناحیه شانه
  • دردی که باعث می‌شود از خواب بیدار شوید
  • درد در هنگام تلاش برای تماس پشت و کمر خود و یا شانه زدن مو
  • از دست دادن تحرک و قدرت طبیعی در بازوی آسیب‌دیده

باید بدانید که در صورت عدم درمان به‌موقع، مشکلات روتاتور کاف و التهاب تاندون شانه می‌تواند منجر به از دست دادن قدرت حرکت طبیعی دست‌ها، ضعف دائمی آن‌ها و حتی باعث تحلیل رفتن مفصلی شانه‌ای شود. پس در اولین فرصت به فکر درمان باشید! اگرچه درمان‌های محافظه کارانه‌ای مانند استراحت، استفاده از کمپرس یخ و فیزیوتراپی برای بهبود التهاب و کشیدگی تاندون شانه لازم هستند؛ اما اگر آسیب‌دیدگی شما شدید باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. پس در نهایت این پزشک است که در مورد روش درمانی مناسب شما تصمیم‌گیری می‌کند.

فیزیوتراپی کشیدگی تاندون شانه

ممکن است پزشک شما را به یک متخصص فیزیوتراپی ارجاع دهد. چراکه فیزیوتراپی معمولاً یکی از اولین معالجاتی است که برای بهبود علائم کشیدگی تاندون شانه و درمان پارگی تاندون شانه انجام می‌شود. تمرینات فیزیوتراپی در ابتدا شامل ورزش‌های کششی و سایر تمرینات غیرفعال (منفعل) برای کمک به بازگرداندن دامنه طبیعی حرکت شانه و تسکین درد است. وقتی‌که درد تحت کنترل قرار گرفت، فیزیوتراپیست شما تمریناتی را برای کمک به بازیابی قدرت بازو و شانه به شما می‌آموزد تا در منزل به صورت تدریجی انجام دهید. فیزیوتراپی همچنین بخش مهمی از روند بهبودی پس از جراحی پارگی تاندون شانه است.

اگر مشکلات التهاب و کشیدگی تاندون شانه شما با درمان‌های محافظه‌کارانه کنترل نشود، ممکن است پزشک تزریق استروئید را توصیه کند. این کار به منظور کاهش التهاب تاندون انجام می‌شود که به کاهش درد نیز کمک می‌کند.

فیزیوتراپی کشیدگی تاندون شانه

ورزش برای درمان پارگی تاندون شانه

اصولا پزشک به محض کاهش درد، برای بازیابی کامل تحرک به مفصل شانه انجام تمریناتی را توصیه می‌کند. اکثر این تمرینات کششی و تقویتی هستند؛ چراکه در صورت ابتلا به کشیدگی و پارگی تاندون شانه، عضله درگیر ممکن است دچار گرفتگی یا اسپاسم شده و به کشش نیاز داشته باشد. از این گونه تمرینات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حرکت پاندولی. در این تمرین باید بازوی خود را مانند یک آونگ آزادانه آویزان و به‌آرامی به جلو و عقب حرکت دهید.
  • کشش کراس‌اور بازو. در این تمرین به کمک بازوی سالم، آرنج بازوی آسیب‌دیده را نگه داشته و آن را تا زیر چانه می‌آورید.
  • چرخش خارجی 90 درجه در حالت ایستاده. در طی این تمرین باید دست خود را درون حلقه یک نوار کششی قرار دهید و درحالی‌که بازوی خود را با زاویه 90 درجه به حالت نزدیک شدن به چانه خم کرده‌اید، آرنج را به اطراف حرکت دهید.
  • چرخش داخلی. دقیقا مشابه تمرین قبلی است، فقط با این تفاوت که آرنج را به صورت چرخشی به سمت داخل بدن حرکت می‌دهید.
  • چرخش جانبی در حالت دور کردن شانه از بدن به حالت ایستاده و خوابیده
  • کشش خلفی. در این تمرین بازوی سالم، بازوی آسیب‌دیده را به‌آرامی به سمت بالای بدن هل می‌دهد و باعث ایجاد کشش می‌شود.
  • حرکت عصا. در این حرکت بر روی زمین می‌خوابید و به‌کمک عصا بازوهای خود را به اطراف حرکت می‌دهید.

تمرینات شانه ایزومتریک و فشار کتف نیز در روند بهبودی بسیار موثر هستند. اصلا نگران نباشید، فیزیوتراپیست‌های ماهر هوم ویزیت نوع تمرینات و تعداد تکرارها را متناسب با نیازها و اهداف شما مشخص خواهند کرد و همچنین به شما در مورد روش صحیح انجام آن‌ها و روش‌های کنترل درد آموزش خواهند داد.

درمان پارگی تاندون شانه

درمان پارگی تاندون شانه با لیزردرمانی

معمولا پزشکان برای تسریع روند درمان پارگی تاندون شانه از لیزردرمانی نیز در کنار فیزیوتراپی و دیگر روش‌ها استفاده می کنند. لیزر کم‌توان نوعی از لیزر است که در این روش به کار گرفته می‌شود و در تسکین درد، کاهش التهاب و بهبودی بافت تاندون با تحریک افزایش جریان خون، تولید کلاژن، افزایش فعالیت فیبروبلاست‌ها و آزادسازی سیتوکین‌ها بسیار موثر است. معمولاً بلافاصله پس از لیزردرمانی مقداری تسکین درد احساس می‌شود و نتایج رضایت‌بخش بعد از چند جلسه‌ بدست می‌آیند.

سخن آخر

به ‌طور کلی، نباید علائم التهاب و کشیدگی تاندون شانه را نادیده گرفت و در اولین فرصت باید برای کنترل عوارض احتمالی آن به پزشک متخص ارتوپد مراجعه کرد.

درباره هوم ویزیت

هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.

برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600