یکی از کارهای بسیار ضروری برای کاهش درد فک و صورت ناشی از مشکلات مفصل گیجگاهی (TMD) که معمولاً به آن TMJ گفته میشود، ورزش کردن یا تمرین دادن این مفاصل است. این اختلال ممکن است مشکلاتی همچون درد مفصل فک، صدا کردن فک و قفلشدگی فک را برای بیمار به همراه داشته باشد. در بسیاری مواد ممکن است بیمار در انجام کارهای ضروری مانند خوردن و خمیازهکشیدن نیز دچار اخلال شود. کارهای درمانی بر روی TMD معمولاً شامل كاهش درد و التهاب مفاصل و بازگرداندن حركت طبيعي به مفصل فك است. تمرینات فیزیوتراپی میتواند به ترمیم حرکت طبیعی فک و برطرف کردن احساس قفلشدگی فک کمک کند و در کاهش درد یا صدا کردن فک کمک کند.
شروع درمان مفصل گیجگاهی فکی
بسیاری از افراد مبتلا به TMD از یک برنامه فیزیوتراپی برای بازگرداندن حرکات طبیعی به فک خود استفاده میکنند. فیزیوتراپ پس از بررسی وضعیت شما، از طریق درمانهای ضد التهابی، ماساژ و انجام برخی تمرینات، به شما کمک کند تا به وضعیت پیشین خود بازگردید. همچنین اگر مبتلا به TMD باشید فیزیوتراپ ممکن است انجام برخی کارها را نیز برای شما منع کند.
چگونه به صورت منظم تمرینات TMJ را انجام دهیم؟
فیزیوتراپ نحوه انجام تمرینات را به شما یاد میدهد و تعداد دفعات انجام آن را نیز برایتان مشخص میکند. با دکتر یا فیزیوتراپتان قبل از شروع دوره تمرینات مشورت کنید تا به طور دقیق در جریان روند درمانی که پیش رو دارید قرار بگیرید. بسیاری از افرادی که تحت درمان TMD هستند از یک برنامه درمانی دو تا سه روز در هفته استفاده میکنند. اما برنامههایی هم هستند که از فرمول 6 تمرین 6 بار در روز استفاده میکنند. به این ترتیب شما باید هر کدام از 6 تمرین این برنامه را روزی 6 مرتبه تکرار کنید.
آیا ممکن است فیزیوتراپی مفصل فک وضعیت بیمار را بدتر کند؟
اگر فیزیوتراپی باعث بدتر شدن علائم شما شود باید هرچه سریعتر ورزش کردن را متوقف کنید و با فیزیوتراپ خود مشورت کنید. ممکن است تمرینات فیزیوتراپی باعث افزایش جزئی درد شوند، اما در حالت کلی باید انجام تمرینات مفصل گیجگاهی فکی منجر به بهبود تدریجی نشانههای بیماری شوند. قبل از شروع هرگونه برنامه تمرینی با پزشک خود مشورت کنید.
تمرین اول مفصل فک : زبان خود را به سقف دهان فشار دهید.
اولین تمرین TMD قرار دادن زبان بر روی سقف دهان است. زبانتان را پشت دندانهای بالایی و درست روی قسمت سخت سقف دهانتان قرار دهید. بدون هیچ نگرانی و انقباضی بگذارید زبانتان، پشت دندانهای جلو و روی سقف دهانتان استراحت کند. دندانها باید کمی بسته باشد و لبها نیز کاملاً بسته باشند. به آرامی از طریق بینی خود نفس بکشید و به مدت شش ثانیه در این موقعیت باقی بمانید. سپس برای شش بار دیگر این کار را تکرار کنید.
تمرین دوم مفصل فک : کنترل حرکت فک هنگام باز کردن دهان.
این تمرین به شما کمک میکند تا هنگام باز و بسته کردن دهانتان، فک شما تنها با حرکت چرخشی حول مفصل باز و بسته شود و به سمت جلو حرکت نکند. برای انجام این تمرین کافی است زبان خود را روی سقف سخت دهانتان درست پشت دندانهای بالایی خود قرار دهید و سپس به آرامی دهان خود را باز کنید. زبان شما نباید از پشت دندانهایتان و از کام دهانتان جدا شود. پس از باز کردن دهان، آن را به مدت شش ثانیه در همین حالت نگه دارید. سپس در حالی که زبانتان را روی قسمت سخت پشت دندانهای جلو نگه داشتهاید، به آرامی دهان خود را ببندید. این تمرین را شش بار تکرار کنید.
تمرین سوم مفصل فک : به فک خود کمی فشار بیاورید.
اگر در هنگام باز و بسته کردن فکتان نیرو یا فشار سبکی به فک خود وارد کنید، میتواند به بهبود عملکرد عضلات اطراف فک کمک کند. برای انجام این تمرین، کافی است دو انگشت خود را روی چانه قرار دهید و به آرامی دهان خود را باز و بسته کنید. همین که انگشتانتان فشار جزئی به فک وارد کنند کافی است و نیازی نیست از نیروی زیادی استفاده کنید. با فشار دو انگشت به چانهتان شش مرتبه دهان خود را باز کنید و ببندید. همچنین میتوانید این تمرین را برای حرکتهای جانبی فکتان نیز انجام دهید. به این ترتیب که دو انگشت خود را در یک سمت فک قرار دهید، دهانتان را در حالت نیمهباز قرارهید و با دو انگشت مقدار کمی به کنار فک فشار وارد کنید. برای شش ثانیه در این وضعیت بمانید و شش بار دیگر نیز آن را تکرار کنید. سپس همین تمرین را برای سمت دیگر فکتان انجام دهید.
اگر در حین انجام این تمرین هرگونه دردی احساس کردید تمرین را متوقف کنید.
تمرین چهارم مفصل فک : قسمت فوقانی گردن را تمرین دهید.
تمرینهای مرتبط با قسمت فوقانی ستون فقرات منتهی به گردن، میتواند باعث تسکین عروق عصبی این منطقه و شل شدن عضلات شود و به کاهش تنش و بهبود حرکت فک شما کمک کند.
برای انجام تمرین، هر دو دست خود را در پشت گردن قرار دهید و انگشتانتان را بهم متصل کنید. دستهای خود را در آنجا نگه دارید و سپس سر خود را به آرامی پائین بیاورید تا آخرین مهره ستون فقرات بالای گردن شما خم شود. با دستهای خود یک نیروی کشش رو به بالای بسیار ملایم در پشت گردنتان ایجاد کنید. این حالت را به مدت شش ثانیه نگه دارید و سپس به حالت اول برگردید. این تمرین را شش بار تکرار کنید.
تمرین پنجم مفصل فک : انقباض گردن
اگر مبتلا به TDM هستید پیشنهاد میکنیم حتماً یک وضعیت یا حالت راحت و مناسب برای خودتان پیدا کنید و سعی کنید در آن وضعیت باقی بمانید. در وضعیتی که سر و گردن شما عمود بر شانههایتان به طور مستقیم قرار گرفته، فک شما بدون هیچ مانعی میتواند باز و بسته شود. تمرین انقباض گردن یکی از بهترین تمرینهایی است که در بهبود وضعیت یا حالت شما میتواند بسیار مؤثر باشد. برای انجام این تمرین بر روی یک صندلی بنشینید و چانه خود را کمی به عقب بکشید. مطمئن شوید که سرتان کج نشده است. تصور کنید که سر شما از عقب به نخی وصل شده است که کسی آن را میکشد. به مدت 6 ثانیه در این حالت بمانید و سپس 6 بار دیگر آن را تکرار کنید.
تمرین ششم مفصل فک : حرکت دادن فک با دست
حرکت دادن فک با کمک دست یکی دیگر از تمرینهایی است که میتواند به بهبود حرکت فک شما کمک کند. از طریق این تمرین دیسک کوچک بین فک و استخوان تمپور شما کمی نرم شده و هنگام باز کردن فک شما به راحتی سر میخورد. اگر این تمرین را فیزیوتراپ شما برایتان انجام میدهد از او بخواهید برای جلوگیری از هرگونه عفونت دستکش دست کند و اگر قرار است خودتان آن را انجام دهید ابتدا دستهایتان را بشورید. انگشت شصت یکی از دو دست خود را درون دهان کرده و نرمهی آن را بر روی دندانهای پائینی بگذارید. اگر قصد تمرین دادن TMJ چپ را دارید از دست راست و اگر قصد تمرین دادن TMJ راست را دارید از انگشت شصت دست چپتان استفاده کنید. دیگر انگشتهای خود را بیرون از دهان و در پائین فکتان قرار دهید. فک خود را به آرامی پائین بکشید. دقت داشته باشید که از نیروی زیادی استفاده نکنید. برای یک ثانیه فک خود را نگه دارید و سپس آن را رها کنید. این تمرین را ده مرتبه تکرار کنید.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600