در این مقاله قصد داریم به موضوعاتی مانند: دلایل بی حسی دست، ورزش دست برای سکته مغزی، درمان بی حسی دست، فیزیوتراپی دست و تمرینات فیزیوتراپی دست بپردازیم. برای کسب اطلاعات کامل از این موضوعات با ما همراه باشید.
بی حسی دست چه دلایلی میتواند داشته باشد؟
بی حسی دست دلایل مختلفی میتواند داشته باشد، که چند مورد از آنها برای شما لیست میکنیم.
برخی از شایع ترین دلایل بی حسی دست، شامل:
- سندروم تونل کارپال زمانی که یکی از عصب های دست فشرده میشود این بیماری به وجود میآید، که میتوان به علائمی مانند: بی حسی دست، درد سوزش، ضعف اشاره کرد.
- نیش حشرات: از نیش حشرات بیماری لایم به وجود میآید، که از علائم آن میتوان به قرمزی، تب و بی حسی دست اشاره کرد.
- سندروم خروجی قفسه سینه: این بیماری معمولا به دلیل حمل وسایل سنگین به وجود میآید، که علائم آن بی حسی در قسمت بازو و انگشتان است.
- بیماری رینود: این بیماری در هوای خیلی سرد و در شرایط پر استرس به وجود میآید، که اگر فرد دچار حمله شود، با بی حسی مواجه میشود.
- دیابت: افرادی که به بیماری دیابت مبتلا میشوند، ممکن است مشکلاتی مانند بی حسی در عضوی از بدن داشته باشند.
- فیبرومیالژیا: بی حسی در دست ها و بازوها از علائم بیماری فیبرومیالژیا است.
- ام اس یکی از علائم این بیماری بی حسی و گزگز دست و پا است، که پس از مراجعه به پزشک، با مصرف دارو درمان میشود.
- سکته مغزی: به دلیل اختلال در خون رسانی به بخشی از مغز، سلول های مغزی شروع به از بین رفتن میکنند، یکی از علائم این بیماری بی حسی دست است.
- لوپوس: یکی بیماری خود ایمنی است، وقتی سیستم ایمنی بدن اشتباها به بافت ها و اعضای بدن حمله میکند، باعث وجود این بیماری میشود.
- کم خونی: کمبود ویتامین B12 و کم خونی میتواند از دلایل بی حسی و گزگز دست باشد.
ورزش دست برای سکته مغزی
در این بخش چند مورد از تمرینات دست را برای سکته مغزی به شما آموزش میدهیم. برای انجام تمرینات بیشتر میتوانید به فیزیوتراپی مراجعه کنید.
1.حرکت دورانی روی میز:
انگشتان دو دستتان را به دور یک بطری بر روی میز قفل کنید. حالا به صورت دورانی بطری را بر روی میز حرکت دهد. این تمرین را به صورت آهسته، حداقل 10 بار انجام دهید.
2.باز و بسته کردن آرنج
آرنج خود را بر روی میز قرار داده و به دست خود زوایه 90 درجه بدهید. کف دستتان را به سمت خودتان خم کنید، سپس دوباره به عقب برگردانید. با نزدیک شدن و دورشدن دست، عضلات مختلفی فعال میشوند، پس حرکات 10 مرتبه را به آرامی و به یک اندازه انجام دهید.
3.باز و بسته کردن بازو
بطری آب را به دست آسیب دیده بدهید، سپس آرنج دو دست خود را به بدنتان بچسبانید. به طوریکه دستتان را مانند زاویه 90 درجه تنظیم کنید. حالا دستانتان را در همین حالت به آرامی باز و بسته کنید. این تمرین را 10 بار تکرار کنید.
4.چرخش بطری در کف دست
بطری آب را بر روی کف دستتان قرار دهید، سپس با جمع کردن انگشتان دست باید تلاش کنید بطری آب را محکم بگیرید. این حرکت را تا 10 مرتبه انجام دهید.
چند راهکار برای درمان بی حسی دست:
همانطور که میدانید بی حسی دست دلایل مختلفی دارد، پس نمیتوان برای همه افرادی که دچار بی حسی هستند، راهکار معرفی کرد. اگر میخواهید بی حسی دستتان را درمان کنید، حتما باید به پزشک مخصوص مراجعه کنید تا پزشک پس از تشخیص بیماری، برای گزگز دست دارو تجویز کند و راهکارهای دیگری برای بهبودی بهتر در کنار دارو به شما پیشنهاد کند. اما در این جا ما به شما چند راهکار کلی برای درمان بی حسی دست پیشنهاد میکنیم، که میتوانید با مشورت با پزشک از آنها استفاده کنید.
1.ماساژ
ماساژ میتواند راه حل مناسبی برای مور مور شدن و بی حسی دست باشد چون ماساژ باعث گردش بیشتر خون در بدن میشود، بنابراین احیای جریان خون برای درمان دست مفید است. به این نکته توجه کنید که ماساژ باید توسط یک فرد خبره و متخصص انجام شود.
2.بریس مچ دست
بریس مچ دست به شما کمک میکند، مچ دستتان در حالت صاف و بدون فشار باشد. چون بسیاری از افراد در هنگام استراحت مچ دستشان را خم میکنند. بر اساس تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده، استفاده از بریس مچ دست در شب تاثیر زیادی بر تسکین علائم تونل کارپال دارد.
3.طب سوزنی
در اکثر موارد طب سوزنی برای بی حسی و گزگز دست و پا، خیلی خوب جواب داده و فوق العاده موثر بوده است. میتوانید با مشورت با پزشکتان برای انجام طب سوزنی هم اقدام کنید.
4.تمرینات ورزشی
در بسیاری از موارد، انجام تمرینات ورزشی مخصوصا، تمرینات گلایدینگ، در درمان بی حسی دست پس از سکته مغزی مفید بوده و مورد استفاده قرار میگیرد. تمرینات ورزشی با گردش بیشتر خون در بدن و حرکت عصب، کمک زیادی میتواند در این زمینه به شما بکند.
5.فیزیوتراپی دست
اگر برای رفع مشکل گزگز دستتان به پزشک مراجعه کنید، حتما به شما مراجعه به فیزیوتراپی را تجویز میکنند. در واقع فیزیوتراپی یک روش فوق العاده موثر و کامل برای درمان بی حسی دست و پا است. فیزیوتراپی دست شامل تکنیک هایی مانند: ماساژ، جریان برق، تمرینات کششی و قدرتی و ... که میتوانند خیلی موثر باشند.
تمرینات فیزیوتراپی دست پس از سکته مغزی
هر چقدر بیشتر و بهتر پس از سکته مغزی تحت درمان فیزیوتراپیست های متخصص و با تجربه قرار بگیرید، زودتر بهبود پیدا میکنید و همچنین میتوانید بیشتر فعالیت داشته باشید. تمرینات توانبخشی و درمان باید حداقل 45 دقیقه در روز انجام شود. به مرور با انجام تمرینات فیزیوتراپی بهبودی را خودتان مشاهده خواهید کرد.هنگام انجام تمرینات فیزیوتراپی باید بر روی تمریناتی که نیاز به ارتقا دارید، کار کنید. به عنوان مثال اگر در بلند کردن دست خود مشکل داشته باشید، لازم است، حرکاتی را انجام دهید، که در آنها باید دستتان را بیشتر بالا بیاورید؛ همچنین اگر در تعادل یا راه رفتن مشکل دارید باید بر روی تعادل تان کار کرده و بیشتر راه بروید.
شما باید تمامی حرکات و تمرینات فیزیوتراپی را با کمک فیزیوتراپیست انجام دهید. همچنین میتوانید برای اثر بخشی بهتر، حرکاتی که در فیزیوتراپی تمرین میکنید را در منزل هم انجام دهید.یکی از مشکلاتی که افراد مبتلا به سکته مغزی با آن مواجه میشوند، ضعف و بی حسی در دست و پاها است. که البته این مشکل با انجام تمرینات مخصوص، تا حدی رفع خواهد شد. تمرینات استقامتی و کششی هم برای جلوگیری از خشک شدگی مفاصل و اسپاسم عضلانی موثر میباشد.
تمرینات فیزیوتراپی چقدر در توان بخشی و بهبود پس از سکته مغزی تاثیر گذار است؟
بر اساس تحقیقات و تجربیاتی که در این زمینه انجام شده، نشان میدهد فیزیوتراپی تاثیر فوق العادهای در بهبود عملکرد دست و پا داشته و همچنین در بهبود تعادل و راه رفتن هم پس از سکته مغزی نقش مهمی خواهد داشت. خیالتان از بابت فیزیوتراپی راحت باشد، چون شواهد و مدارکی که در این زمینه بدست آمده نشاه داده که تاثیرات مثبت و مفیدی در بهبود توانایی حرکتی و عملکردی فرد مبتلا داشته است. متخصصان فیزیوتراپی با توجه به میزان درگیری عضوی از بدن (دست، پا، کمر و ...) از روش های مختلف درمان مانند: ماساژ، جریان برق برای تحریک عصب، تمرینات ورزشی و ... برای بیمار استفاده میکنند تا بیمار به شرایط ایده آل خود بازگردد.
فیزیوتراپیست ها با توجه به توانایی که در انجام کارها دارید به شما تمریناتی را آموزش میدهند، مثل راه رفتن بر روی تردیمل و دوچرخه که اینها باعث میشود بیمار بتواند بهتر راه برود. به هر حال هر چه بیمار سکته مغزی با دکتر متخصص همراهی کند و فعالیت بیشتری داشته باشد و تمرینات را به خوبی انجام دهد، در جلسات درمان هم مرتب شرکت کند، بسیار سریع تر درمان شده و بهبود پیدا میکند.
درباره هوم ویزیت
هوم ویزیت یک استارت آپ فعال در زمینه خدمات پزشکی و مراقبتی در منزل است که به صورت پلتفرمی کار می کند که بیماران را به پزشکان ،پرستاران و فیزیوتراپ ها وصل می کند.هوم ویزیت با همراهی تیمی مجرب و کاربلد، پزشک و فیزیوتراپ و یا متخصص مناسب با وضعیت بیمار را به منزل شما اعزام میکند.
برای مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. 02147629600